Opel Akü Arıza Lambası Neden Yanar?

Opel Akü Arıza Lambası Neden Yanar?

Sami Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Sami Usta
Geçen hafta garajdan çıkarken kontağı çevirdim, o minik akü simgesi sönmek bilmedi; işte o an insanın içindeki tüm neşe aniden sönüveriyor.

Gösterge panelindeki o kırmızı akü ışığı aslında aracın bize "Hey, ben yoruldum, şarj tutmuyorum artık" deme şeklidir ama biz nedense hep en kötü senaryoyu düşünüp yolda kalacağımız anı hayal ederiz.

Alternatör denen o gizli kahraman, yani şarj dinamosu bozulduğunda aküye hayat suyu gitmez ve motor çalışsa bile elektrik sadece akünün içinde kalan son damlalarla idare etmeye çalışır.

Sabahları marş basarken araba garip bir şekilde homurdanıyor, farlar hafifçe sararıp sönük yanıyorsa, usta çağırmadan önce gidip akü kutup başlarındaki o beyazımsı oksitlenmeyi bir kontrol etmelisin.

V kayışı koparsa ya da gevşerse ne olur biliyor musun; alternatör dönebilmek için ihtiyaç duyduğu o küçük hareketi alamaz ve akü lambası can havliyle yanmaya başlar.

Bazen sorun sadece akünün ömrünü tamamlamış olmasıdır; ne kadar şarj edersen et, içindeki kimya bitmişse o akü artık sadece hurdalığı boylamayı bekliyordur.

Arabanın elektrik tesisatında gizli bir kaçak varsa, sen gece evde uyurken o minik akü sabaha kadar sessizce sömürülür ve sabah o lamba sana ters ters bakar.

Göstergede sadece akü lambası değil de yanında fren veya başka uyarılar da birden belirdiyse, şarj dinamosunun konjektör arızası kesinlikle kapıdadır, benden söylemesi.

Yolda giderken radyo kendi kendine kapanıyor, camlar normalden çok daha yavaş açılıyorsa, akü lambasının yanmasını beklemeden hemen sağa çekip kaputu açmalısın.

Usta koltuğuna oturup multimetreyi eline aldığında şarj değerleri normalin altında çıkarsa, o akünün artık değişmesi gerektiği gerçeğiyle yüzleşmekten başka çaren kalmıyor maalesef.

Geri