Soğutma Hortumu Patlarsa Ne Olur?

Soğutma Hortumu Patlarsa Ne Olur?

Olgun Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Olgun Usta
Yolda süzülürken kaputun altından yükselen o beyaz dumanı görmek, bir sürücünün yaşayabileceği en soğuk terleten anlardan biridir. İşte o dumanın arkasındaki gizli fail, çoğu zaman parmak kalınlığında, adı sanı pek anılmayan küçücük bir kauçuk parçasıdır. Hortum patladığı an motorun damarlarındaki o hayati sıvı saniyeler içinde yola saçılır; motor kuru, savunmasız ve çaresiz kalır. Birkaç yüz liralık bir parçanın koca bir motoru hurdaya çevirme potansiyeli gerçekten ürkütücü değil mi?

Hararet göstergesinin tırmanışa geçtiği o kritik birkaç saniye, otomobilinizin kaderini çizen en acımasız süredir. Hortum yarıldığında soğutma sistemi basıncını anında kaybeder ve motor bloğunun içinde adeta bir cehennem ateşi yanmaya başlar. Isı yükseldikçe metaller genleşir, pistonlar silindirlere sıkışmaya başlar, o canım silindir kapak contası sıcaktan kavrulup erir... Yalnızca birkaç kilometre daha gitmeye çalışmanın faturası, yetkili serviste karşınıza bir motor değişim teklifi olarak çıkabilir.

Giderken birdenbire burnunuza gelen o tatlımsı, hafif kimyasal kokuyu sakın hafife almayın. Antifriz kokusudur o, motorun "ben can çekişiyorum" deme şeklidir, açık bir yardım çığlığıdır. Kokuyla birlikte klimalardan aniden soğuk üflemeye başladıysa ya da gösterge paneli bir noel ağacı gibi yanıp sönüyorsa başınız cidden dertte demektir. Kenara çekip stop etmekten başka hiçbir mantıklı seçeneğiniz yok o an, gerçekten yok...

Peki, böyle bir felaket tam da gecenin bir yarısı ıssız bir yolda başınıza gelirse ne yapacaksınız? Sağ salim emniyet şeridine geçip kontağı kapattıktan sonra yapacağınız en büyük hata, gaza gelip sıcak radyatör kapağını açmaya çalışmaktır. O kapak açıldığı an yüzünüze fışkıracak yüz derecelik basınçlı su, motorun hasarından çok daha büyük bir felakete yol açar. Bırakın araç soğusun, duman dörde bölünüp dağılsın, siz sadece çekiciyi bekleyin.

Eski bir gazeteci gözüyle bakınca görüyorum ki, sanayide harcanan binlerce liranın arkasında hep "bir şey olmaz" özgüveni yatıyor. Bakımlarda bu hortumları elle kontrol etmek, çatlak var mı diye bakmak, sertleşip sertleşmediğini hissetmek topu topu iki dakikanızı alır. Zira kauçuk malzeme zamanla sıcaktan ve yağdan çürür, gevşer, en zayıf anınızda da pes eder. Arabanıza kulak verin, o kauçuk boruların dilini çözün ve size pahalıya patlayacak maceralardan uzak durun.

Geri