Opel Airbag Arızası

Opel Airbag Arızası

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Yılların getirdiği o paslı refleksle söylüyorum, otomobil dediğimiz makine bütünüyle bir irade savaş alanı aslında; özellikle de iş can damarımız olan güvenlik donanımlarına gelip dayandığında tablo birden bire tamamen değişiyor. Opel sahiplerinin direksiyon simidinde ya da gösterge panelinde o kırmızı simgeyi ilk gördükleri andaki yüz ifadelerini çok iyi hatırlıyorum; içten gelen bir ürperme, hafif bir yutkunma ve tabii ki zihni kemiren o binlerce soru işareti... Sürücü hava yastığı modülünün kalbine giden yolda, yani o karmaşık kablo sismografisinde yaşanan en ufak bir temassızlık, bütün o Alman mühendislik ihtişamını bir anda gölgede bırakabiliyor. Aslında mesele sadece plastik bir direksiyon kapağının altında yatan patlayıcı kimyasallar değil; mesele, o saniyede bir milisaniyenin bile hayat kurtarabileceği gerçeğiyle yüzleşmek... Direksiyon simidi her döndüğünde, o narin spiral kablo binlerce mikro esnemeye maruz kalıyor ve zamanla... İşte o zaman metal yorgunluğu dediğimiz o sessiz katil devreye giriyor.

Kimi zaman ustalar kaputu açar açmaz arıza tespit cihazını bağlar ve ekrandaki kodlara bakıp hemen bir parça listesi çıkarırlar; oysa işin köküne inmek hiç de o kadar lineer ilerlemiyor pratikte. Sinyal kornasının çalışmamasından tutun da hız sabitleyicinin devre dışı kalmasına kadar uzanan o garip semptom zinciri, aslında airbag beyninin bize gönderdiği acil bir yardım çığlığından başka bir şey değil. Sürücüler genellikle bu uyarıyı sıradan bir elektronik hata sanıp geçiştirme eğilimindedirler ama yanılıyorlar, çok yanılıyorlar... Emniyet kemeri ön gergicilerinden koltuk altı soketlerine kadar uzanan o devasa devre ağı, en ufak bir voltaj dalgalanmasında bile sistemi kilitleme potansiyeline sahip. Acaba sorun gerçekten direksiyon sargısında mı yoksa direksiyon kolonunun derinliklerindeki o gizemli sensörde mi? Bu sorunun yanıtını bulmak, sabırlı bir cerrahın bisturi tutuşu kadar hassas bir dokunuş gerektiriyor çünkü rastgele müdahaleler bazen tüm sistemi tamamen işlevsiz hale getirebiliyor.

Günün sonunda fabrikadan çıkarken o tescilli güven hissini veren o sağlam çelik kafes, zamanın ve yol şartlarının yıpratıcı etkisiyle tükeniyor ve biz insanları o soğuk gerçeklikle baş başa bırakıyor. Belki de en doğrusu, uyarı lambasını söndürmek için geçici dirençler taktıran o usta bozuntularına kulak tıkamak ve işin ehli bir uzmana, o orijinal tesisatın şemasını önノートuna serip sıfırdan incelemesi için şans tanımak... Kim bilir, belki de o küçük sarı lamba yanıp sönerken bize sadece şunu hatırlatmaya çalışıyordur: Makine ne kadar kusursuz üretilirse üretilsin, ona ruhunu veren de onu korumasız bırakan da yine biz insan arızalarıyız... Direksiyonu her kavradığımızda aslında görünmez bir anlaşma imzalıyoruz o demir yığınıyla; o yüzden bu tür kronik hassasiyetleri asla hafife almamak, yola çıkarken atılacak en akıllıca adım olacaktır.

Geri