Nissan P0300 Arıza Kodu

Nissan P0300 Arıza Kodu

Eren Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Eren Usta
Rolanti esnasında o belli belirsiz hissedilen titreme, devir saatinin ibresindeki o milimetrik salınım ve egzozdan yayılan o düzensiz ritim... Nissan modellerinde sıklıkla karşımıza çıkan P0300 kodu, silindirlerin herhangi birinde veya birden fazlasında rastgele, düzensiz bir ateşleme kaybı yaşandığını fısıldar ECU'nun hafızasına. Modern motor yönetim sistemleri, krank mili pozisyon sensörü ile eksantrik mili sensörünün dönüş hızındaki en ufak bir sapmayı bile milisaniyeler içerisinde yakalar; işte o sarı motor arıza lambasının yanma sebebi tam olarak bu hassas algoritmanın ciddiyetle haykırdığı anormalliktir.

Buji tırnak aralıklarındaki aşınma, ateşleme bobinlerinin primer ve sekonder sargılarındaki direnç sapmaları ya da buji kablolarındaki yalıtım zafiyetleri... Yakıtın silindir içinde ideal stoikiometrik oranla buluşup patlaması gereken o kritik anda, kıvılcımın zayıf kalması veya hiç oluşmaması motorun mekanik dengesini altüst eder. Yakıt sistemindeki en ufak bir basınç düşüklüğü, enjektörlerin püskürtme anındaki debi dengesizliği ya da emme manifoldunun dışarıdan aldğı kaçak hava... Bütün bu etkenler birleştiğinde, silindir içi basınç eğrileri bozulur ve o korkulan sarsıntı kabine kadar tırmanır.

Krank ve eksantrik sensörlerinin birbirine olan senkronizasyon kayıpları, bazen sadece elektriksel bir parazitten ibaret sanılır ama işin aslı hiç de öyle değildir. Motorun mekanik aksamındaki aşınmalar, supapların tam oturamaması ya da silindir kapak contasındaki minik kaçaklar... Kompresyon test cihazının bağlandığı o soğuk metalin üzerindeki ibre düştüğünde, P0300 kodunun arkasındaki derin mekanik gerçeği anlarsınız işte.

Hangi silindirin ateşleme kaçırdığını net olarak işaret etmeyen bu genel arıza kodu, ustanın sabrını ve birikimini test eden en hakiki tezgahtır. Osiloskop ekranında dalgalanan sinyalleri izlemek, enjektörlerin akım çekiş sürelerini incelemek ve yakıt trim değerlerini (STFT ve LTFT) dikkatle haritalandırmak gerekir... Yoksa sadece obd cihazını bağlayıp kodu silmek, hastanın ateşini düşürmeden aspirin vermekten başka bir şey değildir.

Geri