Klima Gaz Kaçağı Servis Valfinden Olur mu?

Klima Gaz Kaçağı Servis Valfinden Olur mu?

Erem Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Erem Usta
Klimanın soğutmaması öyle tesadüf falan değildir; sistemde gaz kalmadıysa bir yerden mutlaka pıss diye kaçmıştır. İşte o kaçağın bir numaralı şüphelisi de çoğu zaman kimsenin yüzüne bakmadığı servis valfidir. Bakır boruların birleştiği, ustanın gaz basarken hortum taktığı o küçük vanadan bahsediyorum... İğnesi eskir, oring contası sıcaktan kurur, kapağı gevşer ve o canım gaz gıdım gıdım havaya karışır.

Evinizdeki klima buz gibi üflemeyi kestiği an faturayı hemen kompresöre kesmeyin. Bir elinizi dış ünitenin yanındaki o küçük vanalara uzatın; etrafı yağlanmış mı? Gaz dediğiniz şey sistemin içinde yağla birlikte döner, dolayısıyla valften gaz sızıyorsa orası cıvık cıvık yağ toplar. Sızıntı o kadar sinsidir ki bazen haftalarca anlamazsınız... Bakarsınız cihaz çalışıyor ama içerisi hamam gibi.

Servis valfi dediğimiz parça aslında öyle ahım şahım, pahalı bir teknoloji falan değil. Bayağı bildiğiniz araba lastiğinin subap mekanizmasıyla aynı mantıkla çalışıyor. Usta gelir, gazı basar, hortumu çeker ama o içindeki iğne tam oturmadıysa yandınız. Conta zamanla sertleşip özelliğini yitirince de olan sizin serinliğe olur.

Kendi kendinize "Acaba valfi sıksam düzelir mi?" diye sormayın bile, elinizde kalır. Bir damla sabunlu suyu vananın ağzına sürdüğünüzde baloncuk yapıyorsa teşhis konmuştur: O valf kaçırıyor. Bazen sadece vana kapağının altındaki contayı değiştirmek çözebilir işi, bazen de valfin komple sökülüp yenilenmesi gerekir... Aksi takdirde her yaz ustaya gaz parası bayılmaya devam edersiniz.

O çok bilmiş servislerin "Bu klimanın ömrü bitmiş abi" demelerine sakın kanmayın. Onca yıllık tecrübemle söylüyorum; kaçakların neredeyse yarısı sırf şu iki liralık valf iğnesi yüzünden yaşanıyor. Küçük bir vana sızıntısı yüzünden koca cihazı hurdaya çıkaranı da gördüm, sırf kapak sıkmadığı için müşteri mağdur edeni de.

Soğutma performansının düşmesini klimanın yaşlılığına bağlamak en kolayıdır tabii. Fakat dürüst olmak gerekirse, o servis valfinin tepesindeki koruma kapağını bile düzgün sıkmazsanız gazın kaçması işten bile değil. Dikkat edin, o kapak sadece toz girmesin diye konmuyor oraya; gazı içerde tutan son kalesi o sistemin...

Gözünüz sürekli dış ünitenin vana bağlantılarında olsun. En ufak bir yağ nemlenmesi gördüğünüz an müdahale ettirin, gazı tamamen bitmeden vanayı kurtarın. Yoksa hem gaz dolum ücreti ödersiniz hem de kavurucu sıcakta o valfin keyfini beklersiniz...

Geri