Klima Gaz Kaçağı Kompresör Arızasına Neden Olur mu?

Klima Gaz Kaçağı Kompresör Arızasına Neden Olur mu?

Yusuf Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Yusuf Usta
Geçen yazın o boğucu sıcağında, evin en köşe odasındaki emektar klima bir anda susverdi; sadece hafif bir uğultu, arkası kesilmeyen o garip tıkırtılar ve odaya dolan buz gibi olmayan ılık bir nefes... Yılların gazeteciliğinden kalma refleksle hemen kapağını kaldırdım, filtreleri kontrol ettim ama sorun çok daha derindeydi, içerideki o görünmez gaz sinsice buharlaşıp gitmişti ve ben o an bu işin sadece sıcaklıkla ilgili olmadığını acı bir tecrübeyle anladım.

Aslında bakarsanız o küçük bakır boruların içindeki soğutucu akışkan, cihazın sadece kanındaki oksijen gibidir; o eksildiğinde makine nefessiz kalır, kalbi yani kompresör ise durmaksızın debelenmeye başlar. Düşünsenize, motoru yağsız kalmış bir arabayı son vitese takıp otobana çıkmak gibi bir şey bu, pistonlar birbirini yer, sargılar yanar ve ortada ne soğutma kalır ne de o binlerce lira verdiğiniz cihazın eski sağlığı...

Peki ya o usta bozuntularının "altı üstü biraz gaz eksiği abiciğim" deyip geçiştirmelerine ne demeli? Kaçağın kaynağını bulmadan, o küçük deliği lehimlemeden sisteme tüp dayamak sadece ateşe körükle gitmektir; kompresör zaten soğuk gazla soğumak zorundadır, içeride gaz kalmayınca aşırı ısınmadan kavrulur gider. Belki de klimayı çalıştırmadan önce sesine kulak vermeli, o titreşimlerin neden arttığını kendi kendine sormalısın; çünkü makineler insan gibidir, yoruldukça bağırır ama biz genelde fatura kabarana kadar duymamazlıktan geliriz.

Yıllar önce haberini yaptığım o büyük fabrika yangınlarında bile temel sebep hep küçük ihmallerdi; klimalarda da durum farklı değil, ufak bir kılcal çatlak tüm sistemi çökertebilir. O yüzden yaz gelmeden, ellerinizi kumandaya uzatmadan önce mutlaka o dış üniteyi bir dinleyin, rölantide çalışırken çıkardığı o metalik inilti var ya, işte o size kompresörün imdat çığlığıdır...

Geri