INA Triger Seti Kaliteli mi?

INA Triger Seti Kaliteli mi?

Aydın Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Aydın Usta
INA triger seti kaliteli mi sorusu, tamirhane köşelerinde, sanayi çay ocaklarının buğulu camları ardında veya forum köşelerinin en karanlık başlıklarında defalarca tartışılmış, üzerinde su sızdırmaz mutabakatlara varılmış ama yine de her motor yenileme operasyonunda akılları kurcalamaya devam eden o kadim meselelerden biridir aslında; çünkü işin ucunda binlerce liralık rektefiye masrafı ve ansızın kopan bir kayışın motorda açacağı o tarifsiz kıyım vardır.

Alman mühendisliğinin o soğuk, kusursuz ve neredeyse duygusuz hesap kitap işlerinin bir ürünü olan bu setler, Schaeffler grubunun çatı altında adeta saat mekanizması hassasiyetiyle üretilir ve kutudan çıktığı andan itibaren ustasına "ben buradayım, işimi yapmaya geldim" dedirten o ağırbaşlı güveni, o metalik ciddiyeti karşıdakine fısıldar; tabii paranınla rezil olmamak için parça seçerken kırk takla atan bizler için bu Alman disiplini bazen içten içe bir ferahlama vesilesi olur.

Kayışın üzerindeki o sentetik dokunun kalitesi, kılcal çatlaklara karşı gösterdiği direnç ve gergi bilyasının içindeki bilyelerin adeta uzay boşluğunda dönüyormuşçasına sessiz ve pürüzsüz çalışması, INA’nın piyasadaki pek çok Çin malı ya da adı sanı bilinmeyen imitasyon rakibine kıyasla niye bir adım önde olduğunu açıkça gösteriyor; kimse kusura bakmasın ama ucuz etin yahnisi muhabbeti, konu motorun kalbi olan triger mekanizmasına geldiğinde adeta bir cinayete teşebbüs gibi duruyor çünkü.

Peki bu kadar övdüğümüz bu setler hiç mi hata yapmaz, hiç mi yolda bırakmaz insanı? Tabii ki bırakır, zira kul yapısıdır, metaldir, yorulur; lakin burada asıl mesele malın kalitesinden ziyade, piyasada dilden dile dolaşan o sahte ürün belasıdır ki işte o nokta tam bir maden ocağıdır; orijinal kutusunun birebir aynısını basıp içine yan sanayi merdiven altı ürün koyan o vicdansız tüccarlar yüzünden nice temiz motorlar tahtalı köyü boyladı, kim bilir...

Bu yüzden gidip de internetin karanlık kuytularında "en ucuz INA triger" diye aratıp üç kuruş kar edeceğim derken beş kuruşluk zarara girmeyin, gidin yetkili bayisinden ya da güvenilir bir yedek parçacıdan alın o kutuyu, açın bakın içine, hologramını kontrol edin, ustasına gösterip "usta bu iş yapar mı" diye gözünün içine bakın; çünkü motor kaputu kapandıktan sonra artık adalet aramak için çok geçtir ve o kayış koptuğunda ne Alman disiplini kalır ne de sizin o anki şaşkınlığınız.

Toparlamak gerekirse, eğer merdiven altı çakmalarına denk gelmezseniz ve montajı yapacak usta anahtarı sıkarken üç beş kuruşluk cıvatayı yalama yapmayacak kadar işini biliyorsa, INA triger seti bu piyasada gözünüz kapalı arabaya emanet edebileceğiniz nadir Alman mucizelerinden biridir; hadi şimdi parmağınızı kontağa atın da motorun o sessiz, huzurlu mırıltısını bir kez daha dinleyin...

Geri