Direksiyon Çevirince Rölanti Düşüyor

Direksiyon Çevirince Rölanti Düşüyor

Murat Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Murat Usta
Geçen yaz sahilde oturmuş çayımı yudumlarken gözüm hemen yan masadaki kadının bacaklarına takıldı, kadın sürekli bileklerini süzüyor, çaktırmadan kumaşı çekip kemiklerini kapatmaya çalışıyordu. Kendi bedenimizle kurduğumuz bu tuhaf harp bitmiyor bir türlü... Bir insan neden ayak bileğinin kalınlığına bu kadar takar ki, değil mi? Ama takıyoruz işte, vallahi takıyoruz.

Bakkala kadar yürüyüp geliyorsun, aynanın karşısına geçip "acaba bugün biraz daha mı ince duruyor" diye bakıyorsun. Aslında anatomik olarak bakınca, o bölgedeki doku öyle kolay kolay eriyip gidecek bir yağ birikintisi değil çoğumuzda. Kas yapısı var, tendonların kemiğe tutunma biçimi var, en önemlisi de genetik kemik kalınlığı var. Yani ne yaparsan yap, kemiği yontamayacağına göre...

Lisede bir arkadaşım vardı, kız sabah akşam bilek egzersizleri yapar, internetten gördüğü garip hareketlerle o bölgeyi incelteceğini sanırdı. Sıkılaşma oluyor mu, evet bir miktar lenfatik drenaj sağlandığı için ödem dağılıyor. Ödem gidince de insan sanıyor ki bileği inceldi. Aslında giden şey sadece orada biriken sıvı, dokunun kendi hacmi aynı duruyor.

Bazen bir fincan kahve alıp balkonda otururken düşünüyorsun, acaba tuzlu yemeyi kessek mi çözülecek bu iş? Lenf dolaşımı denen şey çok hassas, bütün gün masa başında oturunca bacaklarda biriken o ağırlık hissi bileği bir anda kalınlaştırıyor. Ayakları yukarı dikip yatmak iyi geliyor mesela, cidden bak, dene bunu bir gün. Ama bu kalıcı bir değişim mi, tabii ki değil...

Ağır antrenmanlar yapıp bacak kaslarını iyice belirginleştiren insanlarda bilek kısmı nispeten daha ince görünür, göz aldanması yani. Üst bacak ve kalf kası hacim kazanınca alt taraftaki geçiş göze daha zarif geliyor. Bakış açısını değiştirmek diyoruz biz buna. Yoksa doğrudan oradaki yağı eriten mucizevi bir krem ya da hareket henüz icat edilmedi abi ya.

Doktor bir tanıdığıma sormuştum bir kere, "estetik cerrahide bilek inceltme diye bir şey gerçekten sonuç veriyor mu" diye. Yağ dokusu yoğun olan çok küçük bir kesimde liposuction işe yarıyor evet ama eğer sorun kemik yapısındaysa cerrahlar bile dokunmak istemiyor. Dokunsa da riskleri, iyileşme sürecinin zorluğu derken astarı yüzünden pahalıya geliyor.

Geçenlerde bir forumda okudum, kadın yazmış "yıllardır bileklik takamıyorum çünkü bana hiç yakışmadığını düşünüyorum" diye. Kendi kendimizi hapsettiğimiz şu dar kutulara bakınca üzülüyorum bazen. Ayak bileği dediğin şey seni gün boyu taşıyan, o adımları atmanı sağlayan bir köprü sonuçta. Onu olduğu gibi kabullenmek, belki de en büyük hafifleme...

Geri