Devirdaim Pompası Arızası Sonrası Motor Nasıl Korunur?

Devirdaim Pompası Arızası Sonrası Motor Nasıl Korunur?

Olgun Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Olgun Usta
Yolda kalmanın o korkunç sessizliğini daha önce hiç yaşadın mı bilmem ama ben o buhar kokusunu ve kaputtan yükselen o acı sıcaklığı hala burnumda hissederim sanki... Devirdaim pompası dediğimiz o küçük ama hayat kurtaran parça bir gün ansızın görev yapmayı bıraktığında, motorun içinde kopan fırtınayı hayal bile etmek istemezsin; su dönmüyor, blok ısınıyor ve metal kendine yabancılaşıyor.

Aracın hararet ibresi kırmızı çizgisel sınıra doğru tırmanırken yapman gereken ilk şey o gaza basmayı hemen kesmek ve motoru rölantide bile çalıştırmadan güvenli bir kenara çekmek olmalı, çünkü su kalmamış bir motora verilecek en büyük ceza onu çalışmaya zorlamaktır... Ben o anı yaşadığımda direksiyona öylece bakakalmıştım, ne yapacağımı bilemez halde kontağı kapatıp dışarı çıkmıştım ki en doğrusunu yapmışım meğer.

Kaputu açar açmaz ellerini o sıcaklığa direkt uzatmak sadece canını yakar, sabırlı olman ve motorun kendi kendine soğumasını beklemen gerekiyor; blok aniden soğuk suyla buluşursa çatlar, bunu sakın unutma... Metal yorgunluğu ve termal şok denilen o fizik kuralı, su pompası arızalanmış bir motorun en büyük ikinci düşmanıdır çünkü sıcak bloğa dökülen soğuk su her şeyi bitirir.

Yedek su deposunu kontrol ettiğinde eğer tamamen boşsa veya paslı bir su birikintisiyle karşılaştıysan, oraya hemen çeşme suyu doldurmak geçici bir çözüm gibi görünse de aslında motorun iç kanallarını tamamen kireçle tıkamak demektir... Acil durumlarda tabii ki su ekleyeceksin ama eve ya da servise ulaşır ulaşmaz o sistemi tamamen temizletmek şart, yoksa pompa değişse bile motor su sirkülasyonu yapamayacaktır.

Çekici çağırmak o an sana maliyetli ya da zaman kaybettirici gelebilir ama kendi başına o yolda gitmeye çalışmak motoru tamamen kitlemene neden olabilir ki bu da binlerce liralık rektifiye masrafı demek... Ben o gün çekiciyi beklerken içim içimi yemişti ancak sonradan cüzdanımın ve motorumun sağ salim kurtulduğunu görünce doğru karar verdiğimi anladım.

Ustaya gittiğinde sadece devirdaim pompasını değiştirmek yetmez, triger setini de kontrol ettirmen gerek çünkü bu ikisi genellikle kader ortaklığı yapar ve biri bozulduğunda diğeri de yorulmuştur... Triger kayışına bulaşan sızmış soğutma suyu kayışın ömrünü yarı yarıya indirir, bu yüzden o detay gözünden kaçmasın sakın.

Geri