Debriyaj Pedalı Titriyor

Debriyaj Pedalı Titriyor

Olgun Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Olgun Usta
Trafiğin tam ortasında, ayağımızın altındaki o hafif ama sinir bozucu titremeyle hepimiz en az bir kere yüzleştik. Sanayiye gitmeyi ertelediğimiz her gün o pedal bize bir şeyler anlatmaya çalışıyor aslında. Görmezden geliyoruz. Radyonun sesini biraz daha açıp "Sıkıntı yok, idare eder" diyoruz kendi kendimize. Oysa o titreme, şanzımanın derinliklerinden gelen açık bir yardım çığlığı...

Baskı balata bitiyor dostlar, bu kadar net. Ayağını debriyajdan çekerken ayağının altında sanki bir matkap çalışıyormuş hissi varsa, usta aramanın vakti gelmiş de geçiyordur. Volan yüzeyi eğrilmiş olabilir, balata düzensiz aşınmıştır ya da o çok güvendiğimiz parçalar artık son nefesini veriyordur. Bazen sadece küçük bir yay kopar, bazen bütün sistem çöp olur. Peki biz ne yapıyoruz? Bütçeyi denk getirene kadar o sarsıntıyla yaşamaya devam ediyoruz.

Debriyaj bilyası denen o meret bozulduğunda çıkan ses ile titreme birleşti mi, insanın sürüş keyfi falan kalmaz. Baskı plakasının şemsiye yayları aşınmışsa, pedal her basışta sana direnmeye başlar. Güç aktarımı pürüzsüz olmaktan çıkar, araba kalkarken hafifçe silkelenir. Hani kalkışta araba stop edecekmiş gibi sallanır ya... İşte tam olarak o felaket anından bahsediyorum.

Aynı hatayı yıllardır hep birlikte yapıyoruz; debriyajda ayağı unutmak. Kırmızı ışıkta beklerken ayağını o pedalın üstünde dinlendiren her sürücü, kendi cebine kastetmektedir net bir şekilde. Pedalın üzerindeki o hafif baskı bile bilyayı zorlar, balatayı ısındırır ve en sonunda o meşhur titremeyi kucağımıza bırakır. Kendi ellerimizle bozuyoruz otomobillerimizi, sonra da ustaya çamur atıyoruz.

Gidin ve o debriyaj setini değiştirin, başka çaresi yok. Ne kadar kaçarsanız kaçın, o masraf gelip sizi bulacak. Geçici çözümlerle, sanayi masallarıyla vakit kaybetmeyin. Bir sabah yolda kaldığınızda ve çekici üzerindeki otomobilinize çaresizce baktığınızda... İnanın bana, çok geç olacak.

Geri