Triger Kayışı Değişim Maliyeti Ne Kadar?

Triger Kayışı Değişim Maliyeti Ne Kadar?

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta
Sanayide kaputtan yükselen o metalik tıkırtıyı duyduğum an, tecrübeli her sürücü gibi benim de içim bir cız eder. Yıllarca direksiyon salladım, nice usta muhabbeti dinledim; ama triger mevzusu açılınca ortamın bir anda sessizleştiğini çok iyi bilirim. Çoğu insan bu kauçuk şeridi motorun derinliklerinde unutur gider. Oysa o küçücük parça koptuğu an, hesabınıza patlayacak o devasa motor yenileme faturasını düşünmek bile istemezsiniz...

Cebinizden çıkacak rakam aslında tek bir parametreye bağlı değil. Malzeme kalitesi, aracınızın markası, model yılı ve hepsinden önemlisi ustanın el emeği. Bugün piyasada ortalama bir binek araç için triger seti fiyatı ile işçiliğini topladığınızda karşınıza çıkan tablo, cüzdanı biraz burkabilir. Sadece kayış mı değişiyor sanıyorsunuz? Yanındaki devirdaim pompası, bilyalar, gergiler derken liste uzayıp gidiyor.

Aynı şeyden bahsediyoruz aslında; zamanında yapılan değişim bir masraf değil, doğrudan doğruya devasa bir tasarruf yatırımıdır. Ertelediğiniz her kilometre, cebinizdeki parayla oynadığınız bir kumar. Bugün üç beş bin liradan kaçayım derken, yarın çekici üzerinde sanayiye çekilen o çaresiz otomobillerden biri olabilirsiniz.

Açıp faturaya baktığınızda "Yahu bir parça kauçuk için bu kadar işçilik yazılır mı?" diye söylenmeniz son derece normal. Ustaya da hak vermek lazım ama; motorun yarısını söküp o daracık alanda milimetrik sente ayarı yapmak her babayiğidin harcı değil. Hata kabul etmeyen, sıfır toleransla çalışan bir işçilikten bahsediyoruz sonuçta.

Peki, bu değişimin vaktinin geldiğini nasıl anlarsınız? Bazen motor rolantideyken gelen garip bir sürtünme sesi, bazen hızlanırken yaşanan o hafif silkeleme... Bazen de hiç sinyal vermez, pat diye bırakır sizi yolda. Aracınızın kullanım kılavuzunda yazar o kritik kilometre boundary'si ama Türkiye şartlarını, sıkışık trafiği, dur-kalkları düşününce o süreleri biraz daha geriye çekmekte fayda var.

Yılların getirdiği tecrübeyle söylüyorum; triger değişiminde sakın ama sakın yan sanayi, markasız ürünlere kaçmayın. Üç kuruş ucuz olsun diye aldığınız o kalitesiz kayış, birkaç ay sonra başınıza öyle bir çorap örer ki... Güvendiğiniz, işinin ehli bir ustaya teslim edin arabanızı; parçayı da orijinalinden ya da bilinen kaliteli muadilinden şaşmadan alın. Başınız ağrımasın, gece rahat uyuyun.

Geri