Triger Kayışı Bakımında Yapılan En Büyük Hatalar

Triger Kayışı Bakımında Yapılan En Büyük Hatalar

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Kilometresi doldu diye sevinirken motoru kucağına alan kaç insan gördüm biliyor musun; ben çok gördüm.

Oysa triger kayışı dediğin parça demir değil, can damarıdır bu motorun... Lastik nihayetinde, zamanla kuruyor, yoruluyor, pes ediyor.

Sadece gözle kontrol edip "aaa gayet iyi görünüyor" demek, saatli bombanın pimini sevgiyle okşamakla aynı şey, net.

Peki ustalar ne diyor? "Değişiriz ya daha vakti var."

Yok işte, vakti falan kalmadı bazen; bilerek ya da bilmeyerek yapılan o kadar çok hata var ki...

Gergi bilyasını es geçip sadece kayışı değiştirmek mesela... Büyük facia, yaz bunu bir kenara.

Eski bilya yeni kayışı yer bitirir, sonra hop yolda kaldın.

Su pompasını yani devridaimi yenilememek de ayrı bir akıl tutulması; ikisi kanka zaten, biri bozulunca diğeri de havlu atıyor.

Kalitesiz yan sanayi parça takıntısına hiç girmeyeyim, ucuz etin yahnisi bu sefer motora mal oluyor, ucuza kaçayım derken binlerce liralık masrafın kucağında buluyorsun kendini.

Bir de "ses gelmiyor henüz" rahatlığı var ki, insanı bitiren o zaten...

Triger kopmadan önce ses yapmaz hep, bazen sessizce vurur darbeyi, ruhun bile duymaz.

Kayışı takarken usta gereğinden fazla mı gerdi, yoksa gevşek mi bıraktı?

İşte bu detay motorun ömrünü belirliyor, ama kimse o hassas ayara dikkat etmiyor maalesef...

Yağ kaçağını onarmadan yeni kayış takmak da ayrı bir trajikomedi; o yağ sızacak ve kauçuğu kemirecek, kaçarı yok.

Garajda kendi başına söküp takmaya çalışan cesur yürekler var bir de...

Penseyle, tornavidayla bu iş olmaz arkadaş, sentesi kaçtı mı o motorun biletini kesmiş oluyorsun baştan.

Her şeyin bir ustalığı var, bazen paraya kıymak en büyük tasarruftur hayatta.

Unutma, o kauçuk parça koptuğunda pistonla sübaplar bir güzel dans etmeye başlar içeride...

Sonra ne mi olur?

Zarar büyük, masraf ağır, cüzdan yanar...

O yüzden bakımı erteleme, şansa bırakma, bilmediğin işe burnunu sokma.

Geri