Toyota P0401 Arıza Kodu

Toyota P0401 Arıza Kodu

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta
Gösterge panelindeki o sarı motor ışığı bir sabah keyfinizi kaçırmaya yetti mi hiç...

Eski habercilik günlerimden kalma bir refleksle söylüyorum; arabalar bizden çok daha önce konuşmaya başlar, sadece kulak vermesini bilmek gerekir.

Toyota P0401 arıza kodu tam olarak bu dilsiz diyalogun en net itirafıdır.

Ekszoz gazı devridaim akışının yetersiz kaldığını fısıldar motor size, yani sistem içeride bir şeylerin tıkandığını söyler.

Kilometreler devrildikçe motorun o kusursuz görünen ciğerleri kurum bağlar, hepsi bu.

Yıllar önce kullandığım o emektar Corolla da bir gün bana aynı ışığı yakmış ve ben de motor kaputunu açıp uzun uzun bakakalmıştım...

Aslında ortada korkulacak bir felaket yok, sadece metalin ve ateşin zamanla yarattığı küçük bir yorgunluk birikimi.

EGR valfi dediğimiz o minik parça is ve kurumla dolup taşar, nefes alamaz hale gelir zavallı.

Peki ne yapmalı şimdi, ustaya gidip direkt parça mı değiştirmeli yoksa önce kendi başımıza sorunu anlamaya mı çalışmalı...

Kimisi hemen valfi söküp balata spreyiyle temizlemenin yeterli olacağını söyler, ki çoğunlukla da haklıdırlar.

Ancak bazen mesele sadece valften ibaret değildir, o incecik vakum hortumlarını ve elektrovana geçişlerini de kontrol etmek şarttır.

Biraz sabır, biraz merak ve eline bulaşacak o siyah kurum lekesinden korkmamakla çözülür bu işler.

Servislerin o karmaşık ve ezbere dayalı terimlerine kulak asmayın sakın; arabanız sadece tıkandığını ve temizlenmek istediğini söylüyor size.

Bazen sadece küçük bir dokunuş, bazen de uzun yolda yüksek devir çevirerek sistemi kendi kendine inatla açmasını sağlamak bile mucizeler yaratabilir...

Unutmayın ki Toyota motorları inatçıdır ama asla vefasız değildir, siz ona şefkatle yaklaşın yeter.

Geri