Şanzıman Revizyonu Ne Zaman Gerekir?

Şanzıman Revizyonu Ne Zaman Gerekir?

Murat Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Murat Usta
Geçen ay Nişantaşı’nda bir kafede oturmuş kahvemi yudumlarken eski meslektaşım Ayla masama oturdu, yüzündeki o acayip ışıltıyı görünce "Yahu sen ne yaptırdın, beş yıl geriye gitmişsin abi ya!" diye lafı yapıştırdım. Meğer birkaç ay önce kendi yağ dokusundan elde edilen kök hücreleri yüzüne enjekte ettirmiş. İnsan ilk duyduğunda "Nasıl yani, karın bölgemdeki yağ beni gençleştirecek mi?" diye bocalıyor haliyle. Ama işin arkasında tamamen biyolojik bir mantık var; vücudun kendi tamir mekanizmasını yeniden uyandırmak bu. Kendi gençlik sermayeni yine kendine yatırmak yani...

Bizim gazetede sağlık sayfalarını hazırladığımız yıllarda yaşlı bir profesör vardı, "Evlat, geleceğin estetiği tüpteki kimyasallarda değil, insanın kendi hücresinde saklı" derdi de kulak ardı ederdik. Adam yıllar öncesinden haklıymış meğer. Kulak arkasından alınan minicik bir dokudan laboratuvarda milyonlarca fibroblast hücresi çoğaltıyorlar şimdi. Ne sentetik bir dolgu maddesi var işin içinde ne de vücudun reddedeceği yabancı bir kimyasal. Cildin alt katmanlarına o taze hücreleri bir salıyorlar, kolajen üretimi durduğu yerden tekrar şahlanıyor.

Vallahi geçenlerde merakıma yenik düşüp plastik cerrah bir dostumun kliniğinde işlem sırasına şahit oldum. Karın veya basen bölgesinden lokal anesteziyle çok az bir yağ alınıyor, sonra o yağ özel ayırma süreçlerinden geçip SVF denen kök hücreden zengin bir sıvıya dönüşüyor. Yüzde kırışan, sarkan, nemini kaybeden neresi varsa incecik iğnelerle tıkır tıkır veriyorlar o sıvıyı. İğne lafını duyunca tüyleri tiken tiken olan adam bile o süreci görse ikna olur. Kendi dokun, senin hücren... Dışarıdan hiçbir yabancı el dokunmamış gibi tamamen sana ait bir yenilenme süreci.

Geçen akşam bizim lise grubuyla toplanmıştık, konu döndü dolaştı yine göz kenarlarındaki çizgilere ve sarkan yanaklara geldi, billahi insan neye inanacağını şaşırıyor piyasadaki bilgi kirliliğinden. Aynaya bakıp "Ben bu ifadeden nasıl kurtulacağım?" diye soran arkadaşlarıma tek bir tavsiye verdim: Mucize beklemeyin ama bilimin gücünü de hafife almayın. Kök hücre uygulaması sizi 20 yaşındaki halinize döndürmez belki ama zamanın yıkıcı etkisini acayip bir şekilde yavaşlatır. Cildin kaybettiği o hacmi ve esnekliği öyle doğal bir şekilde geri koyuyor ki... Yani zamanı tamamen durdurmuyor elbette, sadece takvimi geriye doğru usulca sarıyor.

Suadiye’deki bir klinikte uzman olan eski bir dostum geçen hafta dert yanıyordu, gelen danışanların çoğu "Bana öyle bir şey yapın ki kimse anlamasın ama herkes çok dinlenmiş göründüğümü söylesin" diyormuş. İşte bu hücresel tedavilerin en şahane yanı tam olarak bu doğallık. Yüzün ifadesi bozulmuyor, mimikler donmuyor, "Bu kadın suratına ne yaptırmış böyle?" dedirtmiyorsun kimseye. Bütçeni ayarlayıp doğru uzmanı, gerçekten işinin ehli bir doktoru bulduğun sürece... İnan bana, şu anki estetik dünyasında kendi sağlığına ve görünümüne yapabileceğin en temiz, en risksiz yatırım bu.

Geri