Rotil Arızası Trafik Güvenliğini Etkiler mi?

Rotil Arızası Trafik Güvenliğini Etkiler mi?

Mustafa Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mustafa Usta
Direksiyonu çevirdiğinizde o an yola geçen kediye çarpmamak için saniyenin onda biri kadar vaktiniz kalır ama tekerlekler sizinle aynı fikirde olmayabilir.

Eski yıllarda meslek gereği o hurdalıklara çok girdim, kazalı arabaların ön takımlarını inceledim; inanın bana o küçük metal mafsalların kopması bazen bütün bir ailenin kaderini değiştirir.

Yolda akıp giderken asfaltın altındaki o görünmez boşluklar, rotilin içindeki o minik bilyeyi her gün biraz daha yerinden oynatır.

Biri size o parça bir anda kırılırsa ne olur diye sorsa, herhalde direksiyon simidi elinizde boşa düşer derim, yani gerçekten de öyle olur.

Otoyolda hızla giderken sağa çektiğinizi düşünün ama araba sanki kendi rotasını çiziyormuş gibi sola dalıyor...

Kimse direksiyon kutusunun bozulduğunu sanır başta, oysa mesele sadece milimetrik bir demir parçasının yorulup pes etmesidir.

Servis rampasında kaldırılan o otomobilin altındaki boşluğu gördüğünüzde, aslında her gün ne kadar büyük bir riskle seyahat ettiğinizi anlarsınız.

Yağmurda kayganlaşan yollarda fren yaptığınızda o tekerlekler açılıp dışarı doğru kaçarsa, o ABS falan hikaye olur, fizik kuralları sert bir şekilde devreye girer.

Arabanın altından gelen o metalik tıkırtıları radyo sesini açıp bastırmak sadece günü kurtarır, yarın o sesin çok daha farklı bir şekilde karşınıza çıkacağını değiştirmez.

Güvenli sürüş denilen şey sadece emniyet kemerinden ibaret değil ki, o lastikleri yola bağlayan o gizli kahramanların sağlığı yerinde mi, asıl ona bakmak lazım.

Geri