Rot Ayarı Direksiyon Kutusu Değişiminden Sonra Yapılır mı?

Rot Ayarı Direksiyon Kutusu Değişiminden Sonra Yapılır mı?

Aydın Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Aydın Usta
Direksiyon kutusunu sıfırlayıp rot ayarına girmeden o dükkandan çıkmak, yürüyen aksama açıkça sabotaj düzenlemektir. İster en pahalı yetkili serviste yaptırın ister sanayide yılların ustasına teslim edin; o mekanik aksam söküldüğü an aracın geometrisi çöp olur. Ben yıllarca sanayinin tozunu yutmuş, ne ustalar ne arabalar görmüş biri olarak söylüyorum: Kutuyu değiştirip "şimdi dümdüz gidiyor işte" diyen adama arabanızı bir daha teslim etmeyin. O milimetrik sapmalar ilk birkaç bin kilometrede kendini belli etmez ama sonra bir bakmışsınız yepyeni lastikler içten yenmiş, araç yüksek hızda yolda tutunamaz hale gelmiş...

Usta milimetrik işaretlediğini iddia edebilir, peki o işarete gerçekten güveniyor musunuz? Eskisini çıkarıp yenisini takarken rot kollarının, rot kafalarının diş sayısı aynı kalsa bile o montaj asla fabrikanın hassasiyetine birebir oturmaz. Sanayideki "benim gözüm lazer gibidir" özgüvenine kurban giden onlarca ön takım gördüm ben. Kutunun iç mekanizması değişiyor, bağlantı noktaları esniyor, yürüyen aksamın bütün dengesi altüst oluyor. Yani o rot ayarı bir tercih değil, kaçınılmaz bir zorunluluk.

Direksiyonu düz tuttuğunuzda araba düz gidiyor sanıyorsunuz değil mi? Yanılıyorsunuz. Aracın düz hattı koruması, tekerleklerin birbirine ve yola yaptığı açının doğru olduğunu göstermez. Bazen direksiyon simidi tam ortadadır ama arka planda tekerlekler birbirine baskı yaparak, adeta yolu kazıyarak ilerler. Bir bakmışsınız otobanda hafif bir virajda araba arkadan kayma yapıyor, ya da ani bir frende araç sağa sola kafa atıyor. Güvenliğinizi şansa bırakacak kadar ucuz mu bu hayat?

Eski bir otomobil gazetecisi olarak test sahalarında gördüğüm şey şuydu: Yanlış açı verilmiş tek bir tekerlek bile aracın elektronik stabilite sistemini tamamen yanıltmaya yeter. Direksiyon kutusu yeni, yani tepkileri çok daha hassas ve keskin. Siz bu keskinliği bozuk bir aks geometrisiyle birleştirirseniz ne olur? ESP sistemi arabanın kaydığını zannedip gereksiz yere frene basar, sürüş keyfinizin içine eder. Bir bileşen iyileşirken diğerini kör bırakıyorsunuz, mantık bunun neresinde?

Paradan kaçmak için yapıyorsanız bunu, inanın misliyle cebinizden çıkacak o para. İki bin kilometrelik yolda mahvettiğiniz bir çift premium lastiğin fiyatıyla kaç kere rot ayarı yaptırabileceğinizi bir hesaplayın bakalım. Lastik yemekle de kalmaz; o açı bozukluğu yeni taktığınız direksiyon kutusunun dişlilerine, rot millere ekstra yük bindirir. Yeni aldığınız parçayı kendi elinizle eskitmeye başlıyorsunuz aslında. Kendi bacağına sıkmak tam olarak bu işte...

Arabanın altına girip o parçayı değiştiren el ne kadar usta olursa olsun, bilgisayarlı rot lazerinin gördüğü sapmayı göremez. Sanayiden çıkışta o rot cihazının raporunu elinize alacaksınız, green hatasız açı değerlerini gözünüzle göreceksiniz. Başka türlü o araçtan verim alamazsınız, kendinizi kandırmayın. Ustaya "gerek var mı" diye sormayın bile, direkt "ayara ne zaman alıyoruz" deyin. Direksiyon kutusu değiştiyse, o rot ayarı yapılacak, o kadar.

Geri