Radyatör Kapağı Arızası Hararet Yapar mı?

Radyatör Kapağı Arızası Hararet Yapar mı?

Kerem Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kerem Usta
Otomotiv sektöründe geçirdiğim uzun yıllar ve bizzat sahada incelediğim yüzlerce arıza vakası bana gösterdi ki, sürücülerin en çok gözden kaçırdığı küçük parçalar genellikle en büyük masraflara yol açıyor; radyatör kapağı tam olarak bu durumun en somut örneğidir. Yıllarca gazete sayfalarında ve teknik analiz yazılarında vurgulamaya çalıştığım üzere, bu küçücük metal veya plastik kapak aslında basit bir tıpa değil, soğutma sisteminin basınç dengesini yöneten hayati bir kontrol vanasıdır. Motor çalıştıkça ısınan soğutma sıvısı genleşir ve sistem içindeki basınç doğal olarak tırmanışa geçer... İşte bu noktada kapağın içindeki hassas yay mekanizması devreye girerek sıvının kaynama noktasını atmosferik basıncın çok üzerine taşır. Eğer bu kapak görevini yapmazsa, yani basıncı içeri sızdırır ya da olması gerektiği anda tahliye edemezse, motor sıvısı normalde kaynamayacağı sıcaklıklarda aniden buharlaşmaya başlar ki bu da doğrudan hararet göstergesinin tavan yapması demektir.

Peki, sistemdeki bu gizli basınç kaybı gerçekte nasıl bir yıkıma zemin hazırlar, hiç düşündünüz mü? Radyatör kapağındaki çift yönlü supap sistemi zamanla motor antifrizi ile temas etmekten, ısı değişimlerinden veya kalitesiz malzeme kullanımından dolayı yıpranır, sızdırmazlık sağlayan kauçuk contalar sertleşip çatlamaya başlar. Yolda seyrederken hararet ibrenizin birdenbire yükseldiğini fark ettiğinizde aklınıza hemen silindir kapak contası veya devirdaim pompası gibi pahalı parçalar gelebilir fakat asıl suçlu genellikle bu ucuz kapaktır. Kapağın basıncı tutamaması yüzünden kaynama noktası düşen soğutma sıvısı, motor bloğu içinde mikro kabarcıklar oluşturur; hava kilitleri dediğimiz bu durum sıvının metalle temasını keser ve motor kapak contasının yanmasına kadar giden o felaket senaryosu adım adım gerçekleşir.

Eski bir gazeteci refleksiyle olayların derinine inmeyi, gözle görülmeyen detayları kurcalamayı her zaman bir borç bildim ve bu yüzden soğutma sistemindeki vakum dengesini göz ardı etmenizi asla tavsiye etmem. Motor soğumaya başladığında sistem içinde doğal bir vakum oluşur ve radyatör kapağındaki ikinci küçük supap açılarak genleşme kabındaki sıvıyı tekrar radyatöre geri çeker. Eğer kapağın bu vakum mekanizması tıkalıysa veya işlevini kaybettiyse, radyatör hortumlarının büzüştüğünü, adeta içine çöktüğünü görürsünüz... Sistem kendi kendini emmeye başlar adeta. Hortumların büzüşmesi soğutma sıvısının dolaşımını tamamen felç eder, yani motor soğuk gibi görünse bile içeride bölgesel olarak aşırı ısınmalar gerçekleşir ki bu durum hararet arızalarının en sinsi olanıdır.

Yılların getirdiği tecrübeyle şahit olduğum en büyük hatalardan biri de sürücülerin piyasada satılan her kapağı birbiriyle aynı sanıp rastgele satın alarak araçlarına takmalarıdır. Her motor tipinin, her radyatör tasarımının çalışması gereken belirli bir bar veya PSI basınç değeri vardır; kapağın üzerinde yazan 0.9, 1.1 ya da 1.4 gibi rakamlar süs olsun diye oraya konulmamıştır. Aracınızın fabrikasyon değerinden daha düşük basınçlı bir kapak taktığınızda motorunuz çok daha düşük sıcaklıklarda hararet yapacaktır; aksine daha yüksek basınçlı bir kapak tercih ettiğinizde ise bu kez radyatörünüzü, kalorifer peteğinizi veya en zayıf hortumunuzu patlatma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Doğru kapak seçimi bir tercih değil, motor bloğunuzun sağlığı için hayati bir zorunluluktur kısacası.

Düzenli bakımlarda bu parçayı mutlaka test ettirmenizi, görsel olarak contalarını kontrol etmenizi ve en ufak bir pas veya kireçlenme izinde derhal yenisiyle değiştirmenizi şiddetle öneriyorum. Birkaç yüz liralık bir parçadan tasarruf etmeye çalışmanın, günün sonunda yüz binlerce liralık motor revizyon faturalarıyla sonuçlandığını defalarca gördüm ben bu sektörde. Hararet sorunuyla karşılaştığınızda teşhise her zaman en basit ve en ucuz parçadan, yani radyatör kapağından başlayın; emin olun bu yaklaşım sizi hem zamandan hem de büyük bir maddi külfetten kurtaracaktır... Şayet kapak sağlamsa, ancak o zaman daha derin teknik arızaların peşine düşebilirsiniz.

Geri