Radyatör Alt Hortumu Arızası Belirtileri

Radyatör Alt Hortumu Arızası Belirtileri

Kerem Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kerem Usta
Motor bloğunun alt kısmından radyatöre dönen o kalın kauçuk parça, sistemin gizli kahramanıdır aslında. Termostat açtığında sıcak sıvıyı taşımak kolay iş değil; zamanla malzemenin içindeki kord bezleri esner, vulkanize kauçuk elastikiyetini kaybeder. Alt hortum, üst hortuma göre daha soğuk sıvıyı taşır ama yer çekimi yüzünden tüm pislik, tortu ve kireç de oraya çöker. Genelde sürücüler üst hortumu kontrol eder, oysa asıl kıyamet aşağıda kopar...

Gaza bastığınızda hortumun aniden büzüştüğünü görüyorsanız, içindeki takviye yayı çürümüş demektir. Devirdaim pompası yüksek devirde sıvıyı hızla çekerken, mukavemetini yitirmiş hortum kendi içine doğru çöker ve sıvı akışını tamamen keser. Sistemde su kalmamış gibi bir etki yaratır bu durum. Antifriz kokusu kabine kadar geliyorsa, genleşme kavanozuna değil, hemen arabanın altına, radyatörün sağ alt köşesine bakmalısınız.

Garaj zeminine damlayan o yeşil ya da kırmızımsı sıvının kaynağı çoğu zaman gevşemiş bir kelepçeden fazlasıdır. Hortumun radyatör plastiğine bağlandığı boğaz kısmında mikro çatlaklar oluşur, motor sarsıntısıyla bu çatlaklar büyür. Soğutma sıvısının kimyasal yapısı, kauçuğun iç çeperini yavaş yavaş kemirir. Lif lif ayrılan bir hortum, yüksek basınç altında her an patlamaya hazırdır.

Hararet göstergesi neden durup dururken dalgalanır? Cevap, hortumun iç yüzeyinde biriken kavitasyon baloncuklarında gizli olabilir. Pompanın yarattığı emiş gücü, zayıflamış hortum cidarlarında girdap oluşturur ve bu da sisteme hava kabarcıkları pompalar. Blok içinde sıkışan hava, lokal aşırı ısınmalara yol açarak silindir kapak contasını yakmanıza sebep olur. Basit bir lastik parçasının ihmali, motoru tamamen rektefiyeye götürebilir yani.

Hortumu elinizle sıktığınızda çıtır çıtır bir ses duyuyor veya aşırı yumuşak bir sünger hissi alıyorsanız, o parça ömrünü tamamlamıştır. Elektro-kimyasal bozulma dediğimiz bu hadise, motor bloğu ile radyatör arasındaki statik elektrik akımından kaynaklanır. Kauçuğun içindeki karbon karası bu akımla iyonlaşır ve malzeme direncini kaybeder. Yenisiyle değiştirmekten başka çare yok, yolda kalmak istemiyorsanız tabii...

Geri