Peugeot Direksiyon Titremesi

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta

Direksiyon simidinin avuç içlerimde yarattığı o ince, sinir bozucu frekans, yıllardır otomotiv sektörünün içinde olmama rağmen hâlâ beni huzursuz etmeyi başarıyor; özellikle otobanda yüz kilometrelik hızı devirdikten sonra ön takımdan gelen o tedirgin edici rezonans, sürüş keyfini adeta zehir eden gizli bir mekanik isyandır.

Rot ayarlarının hassasiyeti ile jant balanslarının kusursuz dengesi arasında gidip gelen bu hassas çizgi, Fransız mühendisliğinin o kendine has sürüş dinamikleriyle birleştiğinde bazen adeta çözülmesi gereken bir bulmacaya dönüyor; acaba diyorum, yine o gizli salıncak burçları mı ömrünü tamamladı, yoksa lastik iç tellerinde milimetrik bir deformasyon mu başladı?

Hız ibresi doksan ile yüz on kilometreler arasında salınırken kollarımda hissettiğim o ritmik salınım, aslında otomobilin bana söylediği ama benim kulak tıkadığım derin bir yardım çığlığından başka bir şey değil; nitekim rot kolu başlıklarındaki en ufak bir boşluk bile tüm bu enerjiyi doğrudan direksiyon kutusuna transfer etmeye yetiyor da artıyor bile.

Bazen sanayi dükkânlarının o ağır motor yağı kokulu loş atmosferinde ustalarla birlikte tezgâha eğildiğimizde gördüğüm manzara hep aynıdır: Müşteri şikâyet eder, usta "balanstandır" deyip geçer; oysa işin aslı, elektrikli hidrolik direksiyon pompası modüllerinin yazılımsal kalibrasyonundan tutun da aks lalesi boşluklarına kadar uzanan upuzun bir arıza zinciridir.

Lastik havalarının eşit olmamasının bile bu denli büyük bir sarsıntı yaratabileceğini ilk tecrübe ettiğimde ne kadar şaşırdığımı hatırlıyorum da, bazen en karmaşık görünen mekanik sorunların aslında ne kadar basit fizik kurallarına dayandığını fark etmek insanı hem şaşırtıyor hem de gülümsetiyor...

Ön takımın o karmaşık mafsal yapısını söküp masaya yatırdığınızda, her bir milimetrik aşınmanın sürüş konforunu nasıl da domino taşı gibi devirdiğini çok net görüyorsunuz; o yüzden direksiyondaki en ufak bir titremeyi asla geçiştirmemek, onu zamanında yakalayıp kökünden çözmek gerekir.

Geri