Klima Rezistansı Arızası Belirtileri

Klima Rezistansı Arızası Belirtileri

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta
Geçen yaz uzun yola çıkmadan hemen önce başıma geldi; klimayı çalıştırıyorum, üfleme derecesini 1'e alıyorum ses yok, 2'ye alıyorum tık yok, ancak 4. seviyeye getirince sanki fırtına kopuyor. İşte bu garip durum tam olarak klima rezistansının (yani o meşhur fan kademe direncinin) pes ettiğinin en net habercisidir. Sürücü tarafının veya torpidonun altındaki o küçük elektronik parça yandığında, akım kademeli olarak bölünemez. Sistem sadece direnç bypass edilen en yüksek voltajlı son kademede yani maksimum üfleme hızında çalışmaya devam eder... Tamamen durması da olası tabii.

Aracın içine giren o tuhaf, yanık plastik kokusu genelde ilk işaretlerden biridir aslında. Kabinin alt kısımlarındaki tesisattan hafif hafif yayılan o kokuyu duyduğunuzda "polen filtresi kirlendi herhalde" deyip geçmeyin derim. Rezistans ünitesi aşırı ısındığında üzerindeki termik sigorta atar ya da lehimler erimeye başlar, bu da o karakteristik kokuyu direkt havalandırma kanallarına üfler. Bazen bu kokuyu sadece belirli bir fan hızında duyarsınız, bazen de sürekli... İhmal edilirse soketlerin erimesine kadar gider bu iş.

Fan motorunun kafasına göre takılması, üflemenin bir an durup bir an tekrar başlaması da insanı fitil eden başka bir semptom. Akım düzenleyici direnç bobinlerinde korozyon veya kılcal çatlaklar oluştuğunda, yoldaki sarsıntıyla birlikte temas kaybı yaşanır. Bir bakmışsınız dijital ekranda klima açık görünüyor ama ızgaralardan tık yok. Sonra çukura bir giriyorsunuz, pat diye üflemeye başlıyor... Blower motorunun çektiği yüksek amper bu küçük direnç bloğunu kelimenin tam anlamıyla içten içe pişirir.

Isı kontrolünü bir türlü tutturamamak, arabanın içini bir hamama bir buzhaneye çevirmek rezistans kartındaki mosfet arızasından kaynaklanabilir. Direnç blokları sadece hava debisini değil, bazı gelişmiş klimalarda sinyal voltajını da manipüle eder. Siz dereceyi 22'ye ayarlarsınız ama fan sürekli kontrolsüzce bir hızlanır bir yavaşlar, kabin içi ısı sensörünün kafasını karıştırır. Sıcaklık kontrolü tamamen sapıttıysa... Şüpheliniz doğrudan bu parçadır.

Göğsün derinliklerinden gelen o hafif cızırtı veya parazit sesi kulağınıza takıldı mı hiç? Fanı düşük kademeye aldığınızda direnç üzerine binen fazla voltaj ısıya dönüştürülürken, ömrünü tamamlamış bir rezistans elektrik sıçramalarına yol açar. Bu durum araç içi radyoda cızırtıya bile neden olabilir bazen, alternatör sesiyle karıştırılır genelde. Kablo demetlerini kontrol etmek, sokette kararma var mı diye bakmak en mantıklı ilk adım olacaktır.

Klimayı açtığınız an sigorta kutusundan gelen o "tık" sesiyle birlikte ilgili sigortanın patlaması rezistansın kısa devreye düştüğünü gösterir. Fan motoru sıkıştığında veya rulmanları bittiğinde çok yüksek akım çekmeye başlar, bu yükü kaldıramayan direnç de kendini feda eder. Yani yeni bir rezistans takmadan önce fan motorunun rahat dönüp dönmediğini elle kontrol etmek şart. Aksi halde yeni taktığınız parça da birkaç saat içinde çöpe gider, paranıza yazık olur...

Geri