Kia P0016 Arıza Kodu

Kia P0016 Arıza Kodu

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta
Servis salonunun ağır motor yağı kokusu burnuma dolduğunda, liftin üzerinde sessizce bekleyen o siyah Kia'nın kaputunu kaldırdık ve osiloskop ekranına düşen dalga boylarına baktım...

Sübap zamanlaması ile krank mili arasındaki o kritik milisaniyelik sapma, ECM ünitesine düştüğü an motor arıza lambası yanar; yani P0016 kodu ekrana düşer ve senkronizasyon bozulmuştur...

Zincir uzamış olabilir mi, yoksa hidrolik gergi paleti mi kırıldı diye düşünürken, ustanın elindeki sente çakısının eksantrik dişlisinde kaç milim oynadığını bizzat gözlerimle gördüm...

Yağ basıncının düşüklüğü CVVT dişlisinin içindeki mekanizmayı tam zamanında kilitleyemez; bu yüzden motor rölantide çalışırken sanki dizel bir traktör gibi sarsılarak çalışır...

Peki bu arıza sadece bir sensör hatası mı sanıyorsunuz, yoksa motorun kalbindeki o mekanik uyumun tamamen darmadağın olduğunun en net kanıtı mı...

Krank mili konum sensörünün kablo demetini kontrol ederken oksitlenmiş soketleri fark ettim; bazen parça bozuk değildir, sadece tesisat sinyali yanlış okuyordur...

Triger zinciri kapağını açtığımızda gördüğüm manzara, kilometre bakımının ne kadar hayati olduğunu bir kez daha yüzüme çarptı; kılcal aşınmalar büyük felaketlerin habercisidir...

Geri