Immobilizer Marş Basmıyor Sorunu

Immobilizer Marş Basmıyor Sorunu

Kemal Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kemal Usta
Kontak anahtarını çevirdiğiniz o an, hayatın akışına koyduğunuz küçük bir çentiktir ve o marş basmadığı saniye bütün planlarınız altüst olur; oysa ne aküde problem vardır ne de marş dinamosunda. Görünmeyen bir el, o metal parçasını sanki sıradan bir demir yığınına çeviriverir; işte bu modern otomotiv endüstrisinin en sessiz kapkaççısıdır.

Anahtarın içindeki o minicik cam tüp, yani transponder çip, kontak silindiri etrafındaki sargıyla konuşamazsa motor beyni asla yeşil ışık yakmaz. Yıllarca sahada dolaşmış bir gazeteci gözüyle söylüyorum; sürücülerin yüzde doksanı bu arızayı mekanik sanıp usta usta gezer ama asıl mesele dijital bir anlaşmazlıktır.

Cebinizdeki anahtarı düşürdüğünüz o masum an, belki de yarın yolda kalışınızın başrolünü oynuyordu; çünkü çip çatladığında kontak kabusu başlar. Gösterge panelindeki o küçük araba ve anahtar lambasının yanıp sönmesi ya da tamamen sönmemesi, aracın size sessizce "ben seni tanımadım" deyişidir.

Yedek anahtarı denemek her zaman en pratik ilk yardımdır, tabi o da yıllardır çekmecede tozlanıp kodunu unutmadıysa. Akü kutup başını söküp takarak beyne reset atma çabaları bazen işe yarar görünür ama imha edilmiş bir eşleşmeyi sadece cihazlar çözer.

Kontak anteni dediğimiz o plastik halka zamanla oksitlenir veya temassızlık yapar; direksiyon altındaki o kablo demeti bindiğiniz çukurlardan dolayı yerinden oynamıştır belki de. Elektronik hırsızlığa karşı geliştirilen bu kusursuz güvenlik duvarı, gün gelir kendi sahibini dışarıda bırakan en inatçı kilide dönüşür.

Geri