Ford AdBlue Sistemi Arızaları

Ford AdBlue Sistemi Arızaları

Mehmet Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mehmet Usta
Yıllar önce ilk kez modern dizel motorların altına uzanan o plastik boruları ve küçük sıvı depolarını gördüğümde, otomotiv dünyasının ne kadar garip bir evrim geçirdiğini düşünmüştüm; yakıt deposunun yanında bir de idrar bazlı üre sıvısı taşıyacak olmamız sanırım hiçbirimizin aklına gelmezdi. Ford marka ticari ve binek araçların birçoğunda, özellikle EcoBlue motor ailesiyle birlikte hayatımızın tam merkezine yerleşen AdBlue sistemi, doğayı koruma adına atılmış devasa bir adım olsa da trafikte akıp giderken karşımıza çıkardığı o beklenmedik ikaz lambalarıyla adeta bir kabusa dönüşebiliyor. Motorun çalıştığı her an arka planda sessizce çalışan SCR yani Seçici Katalitik İndirgeme teknolojisi, egzoz gazındaki zararlı azot oksit moleküllerini zararsız azot ve su buharına dönüştürmek için adeta kimyasal bir dans sergiliyor; fakat bu hassas süreç, en ufak bir sensör hatasında veya kalitesiz sıvıda doğrudan kilitlenip kalıyor. Kilometre göstergesinin hemen altında beliren o meşhur "X kilometre sonra motor çalışmayacak" geri sayımı, insanı otoyolun ortasında soğuk terler döktürmeye yetiyor da artıyor bile.

Hangi akla hizmetse, bu sistemlerin Türkiye gibi sıcaklık değişimlerinin ve yakıt kalitesi dalgalanmalarının çok keskin yaşandığı coğrafyalarda bu kadar hassas üretildiğini bazen gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum. Pompa arızaları, kristalleşme sorunları ve Nox sensörlerinin adeta kararsız birer ruh hastası gibi sürekli hata kodu vermesi, Ford kullanıcılarını sanayi sitelerinin müdavimi haline getirdi maalesef. Depoyu doldururken dökülen bir damla sıvının bile zamanla beyaz kristal katmanlara dönüşüp boruları tıkaması, mühendisliğin bazen pratikte ne kadar çaresiz kalabildiğinin en somut kanıtı değil de nedir? Servislerin her defasında bilgisayara bağlayıp "yazılım güncelleyeceğiz" diyerek binlerce liralık faturalar çıkarması da işin tuzu biberi oluyor elbette. Belki de bu yüzden, araç sahipleri arasında uzun yola çıkmadan önce depoyu tam doldurmamak ya da çeşitli katkı maddeleriyle bu kimyasal süreci manipüle etmeye çalışmak gibi kulaktan dolma ama bir o kadar da tehlikeli alışkanlıklar yaygınlaşıyor...

Aslında işin aslına bakarsanız, bu arızaların çok büyük bir kısmı tamamen kullanıcı hatalarından değil, tamamen sistemin bizim mazot kalitemizle olan uyumsuzluğundan kaynaklanıyor; bunu kabullenmek sanırım kimsenin işine gelmiyor. Pompaların aşırı sıcaktan kavrulması veya depodaki şamandıranın sıvıyı yanlış okuması yüzünden yolda kalmak istemiyorsanız, her 10 bin kilometrede bir bu sistemi sanki hassas bir bebek gibi elden geçirmek zorunda kalıyorsunuz. Zaten usta koltuğuna oturup da "Abi bu Ford'ların kronik hastalığı bu, kafaya takma" cümlesini kaç kez duydum sayamadım bile; peki ama insan binlerce euro verip aldığı arabada neden sürekli bir şeylerin bozulmasını kabullenmek zorunda ki? Belki de çözümü bu zehirli döngüyü tamamen iptal ettirmekte arayanların sayısı bu yüzden her geçen gün çığ gibi büyüyor, kim bilir...

Bütün bu mekanik ve kimyasal karmaşanın içinde, sürücü olarak bizim yapabileceğimiz en akıllıca hamle sanırım sistemi tanımasak bile en azından kaliteli sıvı kullanmaktan asla ödün vermemek ve her ikazda panik yapmamak olacaktır. Göstergede o korkutucu uyarıyı gördüğünüz an hemen sağa çekip sakince kontak kapatmak yerine, sorunun kaynağının gerçekten bir sensör hatası mı yoksa gerçek bir sıvı eksikliği mi olduğunu anlamaya çalışmak hayat kurtarabilir. Belki de otomotiv sektörü elektrikli araçlara tamamen geçene kadar bu üre kokulu, kristal üreten lanet sistemle boğuşmaya devam edeceğiz; o zamana kadar parmaklarınızın ucunda her an yanmaya hazır o küçük mavi simgeye dikkat edin...

Geri