Fiat EGR Valfi Arızaları

Fiat EGR Valfi Arızaları

Kerim Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kerim Usta
Yıllarını haber masalarında, motor enjeksiyon tezgahlarının başında ve ustaların bizzat kendisinden bu işin inceliklerini dinleyerek geçirmiş bir otomotiv yazarı olarak söylüyorum ki, Fiat marka araçlarda karşılaşılan egzoz gazı devridaim valfi problemleri sıradan bir arıza kodundan çok daha ötedir; bu durum adeta motorun kendi içindeki zehri tekrar yutmaya zorlanmasının ve nihayetinde tıkanıp kalmasının hazin hikayesidir...

Egzoz gazının bir kısmını tekrar yanma odasına göndererek nitrojen oksit emisyonlarını düşürmeyi amaçlayan bu küçük ama kritik parça, özellikle şehir içi trafikte sürekli dur-kalk yapan veya düşük devirde kullanılan Fiat motorlarında kaçınılmaz olarak kalın, yapışkan ve simsiyah bir kurum tabakasıyla kaplanır...

Acaba motorunuz sabahları ilk çalıştırıldığında neden sarsıntılı bir rölantiyle uyanıyor ve siz gaza bastığınızda o eski canlı tepkiyi vermekte direniyor diye hiç düşündünüz mü...

Valfin mekanik yayı tamamen sıkıştığında veya elektronik beyni artık komutları işleyemez hale geldiğinde, egzoz gazının akış yolu kontrolsüz bir şekilde açık veya kapalı kalır ki bu da ya turbo basıncının düşmesine ya da motorun çiğ yakıt atarak boğulmasına neden olur; inanın bana bu his, aracınızın ciğerlerine adeta bir taş oturmuş gibi hissettirir ve sizi sanayi yollarında soluksuz bırakır...

Temizlemek mi, yoksa tamamen yenisiyle değiştirmek mi daha mantıklı sorusunun cevabı aslında ustanın tecrübesinde gizlidir, çünkü bazı durumlarda sadece balata spreyiyle yapılan geçici müdahaleler sorunu kökten çözmez ve birkaç ay sonra aynı arıza lambası sinir bozucu bir şekilde yeniden yanar...

Elektronik entegrasyonu ve motor yönetim ünitesiyle olan hassas iletişimi göz önüne alındığında, bu parçanın arızalanması sadece egzoz emisyonunu bozmakla kalmaz, aynı zamanda yakıt tüketimini litrelerce artırarak cüzdanınızı da derinden yaralar...

Ne yazık ki günümüz yakıt kalitesi ve trafikteki yoğun dur-kalklar düşünüldüğünde, bu kronik sıkıntıdan tamamen kaçınmak neredeyse imkansızdır; ancak en azından kaliteli yakıt kullanmak ve aracı arada sırada yüksek devirde açmak bu kaçınılmaz sonu biraz olsun geciktirebilir...

Geri