EGR Valfi İptali Muayeneden Geçer mi?

EGR Valfi İptali Muayeneden Geçer mi?

Burak Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Burak Usta
Sürücü koltuğuna geçip anahtarı çevirdiğinizde o motor arıza lambasının gözünüzün içine bakması kadar sinir bozucu az şey vardır sanırım. Usta "EGR dolmuş, çekişi düşürür, iptal edelim gitsin" dediğinde kulağa son derece mantıklı, hatta dertsiz tasasız bir çözüm gibi geliyor... Ama o iş öyle ustalık sohbetindeki gibi kolay kapanmıyor işte. Sanayiden çıkıp TÜVTÜRK istasyonunun kapısına dayandığınızda gerçeklerle yüzleşmek oldukça soğuk bir duş etkisi yaratabilir.

Sistem aslında motorun kendi egzoz gazını tekrar yutması üzerine kurulu absurd ama çevreci bir mühendislik harikası. İptal ettiğinizde araç daha rahat nefes alıyor, eyvallah; performansı bir tık artıyor, ona da tamam. Peki ya emisyon testindeki o amansız cihazlar? Araca takılan o problar sadece dumanın rengine bakmıyor ki, gazların kimyasal ciğerini okuyor resmen.

Yazılımla kapatılan EGR ile fiziki olarak körlenen EGR arasında dağlar kadar fark olduğunu sanayideki usta söylemez size. Egzoz emisyon ölçümünde değerler bir anda tavan yapıp kırmızı ışık yandığında, o iptal ettirdiğiniz minicik parçanın değerini anlamaya başlıyorsunuz. Bazen ölçümden bir şekilde "geçti" damgası alırsınız almasına da... İstasyondaki uzmanın kaputu açıp körleme flanşını fark etmeyeceğinin hiçbir garantisi yok.

Mesele sadece bir parçayı devre dışı bırakmak değil, aracın tüm çalışma mantığına çomak sokmak aslında. "Ben yıllardır böyle biniyorum, hiç sorun yaşamadım" diyenlere pek kulak asmayın derim; zira her muayene istasyonunun, hatta her teknisyenin gözü aynı titizlikte bakmıyor olaya. Şansınızı zorlamak tamamen sizin bütçenize ve sinir katsayınıza kalmış bir kumar.

Eğer aracınızın muayeneden sorunsuz geçmesini istiyorsanız, o parçayı söktürmek yerine temizletmek ya da yenisiyle değiştirmek her zaman en baş ağrısız yol. Sanayi jargonundaki "hallederiz" lafı istasyon kapısında geçerliliğini yitiriyor maalesef. Sonradan iki katı para ve zaman harcamaktansa, baştan kuralına göre oynamak en doğrusu... Seçim sizin.

Geri