DPF Diferansiyel Basınç Sensörü Arızası

DPF Diferansiyel Basınç Sensörü Arızası

Mustafa Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mustafa Usta
Yıllarca otomotiv sektöründe haber kovalarken motor kaputunun altında dönen o karmaşık dünyayı anlamak için az dirsek çürütmedim. Günümüz dizel araçlarında tam bir baş belasına dönüşebilen DPF diferansiyel basınç sensörünü ilk duyduğumda, bu küçücük parçanın koca bir motoru nasıl kilitlediğine gerçekten şaşırmıştım. Aslında kendisi oldukça mütevazı, kibrit kutusu büyüklüğünde bir plastik aksam. Gelgelelim dizel partikül filtresinin giriş ve çıkışındaki egzoz gazı basıncını milimetrik olarak ölçüp beyne raporlamak tam olarak onun işi. Sensör bozulduğu an araçta kıyamet kopuyor desek yeridir...

Siz hiç yolda giderken aniden motor arıza lambasının yandığına ve aracın birden gaz yememeye başladığına şahit oldunuz mu? İşte o an sensörün arızalandığını anlamanın en garantili yolunu tecrübe ediyorsunuz demektir. Filtre aslında tertemizdir ama sensör yanlış sinyal gönderdiği için motor beyni filtrenin tıkalı olduğunu sanır. Sonuç olarak araç kendini korumaya alır, çekiş düşer, yakıt tüketimi tavan yapar. Hatta bazen sürüş esnasında egzozdan simsiyah bir duman yükseldiğini görürsünüz, şüphelenmekte çok haklısınız.

Peki bu minik parça neden bu kadar kolay bozuluyor, hiç düşündünüz mü? Egzoz gazının o inanılmaz sıcaklığı, kurum birikintileri ve aşırı nem zamanla sensörün kılcal borularını kelimenin tam anlamıyla felç ediyor. Boruların içi kurumla dolduğunda veya sensörün içindeki elektronik devre ısıdan kavrulduğunda cihaz doğru ölçüm yapamaz hale geliyor. Bazen de sadece o incecik iletim hortumları çatlıyor, hava kaçırıyor... Anlayacağınız, egzoz sisteminin o zorlu koşullarına dayanmak pek de kolay bir iş değil.

Eğer panoda o malum arıza ışığı yandıysa sakın ihmal edip "nasıl olsa araç gidiyor" demeyin. Arızalı bir sensörle kilometrelerce yol yapmak, sağlam bir dizel partikül filtresini tamamen hurdaya çıkarmak demektir. Çünkü araç rejenrasyon yapması gerektiğini anlayamaz ve filtre kuruma boğulur. Bu da ileride cebinizden sensör fiyatının belki de teneke dolusu katı kadar para çıkması anlamına geliyor. En temizi, belirtileri fark ettiğiniz an işinin ehli bir ustaya gidip bilgisayarlı arıza tespit cihazıyla sensör değerlerini kontrol ettirmek.

Eski bir gazeteci refleksiyle söylüyorum; sanayiye gittiğinizde hemen "bu sensör değişecek" diyen ustaya teslim olmayın. Bazen sorun sensörün kendisinde değil, sensöre giden o minik plastik hortumların tıkanmasında veya yırtılmasında çıkabiliyor. Hortumları temizletmek veya ucuz bir hortum değişimiyle sorunu çözmek varken pahalı bir sensör satın almak tam anlamıyla paranızı çöpe atmak olur. Şüpheli durumlarda ustadan önce hortumların fiziki durumuna ve bağlantı noktalarına bakmasını ısrarla rica edin, benden söylemesi.

Geri