Devirdaim Pompası Arızası Rölantide Hararet Yapar mı?

Devirdaim Pompası Arızası Rölantide Hararet Yapar mı?

Erem Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Erem Usta
O kırmızı hararet ışığının trafikte aniden yüzünüze vurması kadar insanı çaresiz hissettiren çok az şey var otomobil dünyasında. Hele ki sıkışık bir trafikte, adım adım ilerlerken gözünüzün sürekli o ibreye kayması... Devirdaim pompası arızası tam olarak böyle anlarda gösterir kendini, özellikle de araba rölantide çalışırken. Motora gaz vermediğinizde, devir düşükken o su bir türlü dönmez motorun içinde. Pompa kanatçıkları aşınmışsa ya da kaçırıyorsa, rölantideki o düşük dönme hızı soğutma sıvısını radyatöre taşımaya yetmez. Sonra başlar ibre yavaş yavaş, ama emin adımlarla yukarı tırmanmaya...

Kırmızı ışıkta beklerken motor kaputunun altından hafif bir sıcaklık dalgası yükselmeye başladığında iç çekenlerden misiniz siz de? Gaz pedalına hafifçe dokunduğunuzda ibrenin aniden geriye doğru süzüldüğünü fark ettiyseniz, teşhisi koymak aslında hiç de zor değil. Devir arttıkça pompa biraz olsun güç toplar, sıvıyı iter ve motor nefes alır. Ama rölantiye geri döndüğünüz an... Yine aynı hikaye. Devirdaim görevini yapmadığında motor kendi sıcaklığında boğulmaya başlar, bu kadar basit.

Triger kayışını değiştirirken "devirdaim sağlam görünüyor, kalsın usta" diyen o usta var ya, işte bütün krizlerin baş mimarı genelde odur. Yılların tecrübesiyle söylüyorum; o parça dışarıdan ne kadar masum durursa dursun, içindeki plastik veya metal kanatçıklar zamanla kireçten, kalitesiz antifrizden eriyip gidiyor. Kanatçığı kalmamış bir pompanın rölantide suyu döndürmesini beklemek, delik kovayla su taşımaya benzer. İster istemez o hararet yükselecek, kaçarı yok.

Yolda giderken rüzgarın gücüyle soğuyan radyatör, araba durduğu anda bütün yükü devirdaim ve fana bırakır. Tam bu aşamada fan deli gibi dönmeye başlar ama nafile; çünkü radyatöre sıcak su gelmiyordur ki soğutabilsin! Sıcaklık motor blokunda hapsolur kalır. Aracınız durk-kalk yaparken hararet yapıp, otobana çıkıp hızlandığınızda normale dönüyorsa... Ustaya gitmeden önce cevabını aradığınız soru tam olarak bu işte. Pompa artık "ben bittim" diyordur.

Hiç riske atmayın, ibre ortayı geçtiği an kaloriferi sonuna kadar sıcak konumda açın ve kenara çekin. Evet, yazın ortasında pişeceksiniz belki ama o sıcak havayı kabine çekmek motorun üzerindeki yükü bir nebze olsun alır, hayat kurtarır. Devirdaim pompası şakaya gelmez; bugün rölantide hararet yaptırır, yarın sıkışıp kayışı kopartır ve motoru kucağınıza verir. İhmal etmemek, "bir şey olmaz" dememek lazım...

Geri