Yakıt Filtresi Hangi Araçlarda Daha Sık Arızalanır?

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta

Yıllarını yollarda, servis köşelerinde ve motor kaputlarının altında geçirmiş bir adam olarak söylüyorum, yakıt filtresi meselesini hala küçümseyenler var ya, inanamıyorum. Hangi araçta bu parça daha çabuk pert olur biliyor musun? Tabii ki eski nesil dizellerde ve kalitesiz mazotla beslenen o yerli yersiz modifiye edilmiş motorlarda. Sistem adeta isyan ediyor, filtre tıkanıyor, enjektörler kendini bırakıyor... Sen hala neden yolda kaldığını düşünüyorsun. Yakıtın içindeki o pislik, o görünmeyen tortu var ya, işte o en çok dizel ünitelerin canını okuyor, benzinliler biraz daha şanslı sanma sakın onlar da sahte benzinle tanışınca mahvoluyor.

Eski model bir araca biniyorsan ve deponun dibindeki posayı temizletmek hiç aklına gelmediyse, o yakıt filtresi senin en büyük düşmanın haline gelmiştir bile. Deponun içi zamanla pas tutar, tortu yapar, pompa o pisliği çeker ve doğrudan filtreye yığar; sonra ne mi olur? Araç yokuş yukarı bayılmaya başlar, sabahları tek marşta almaz, gaz pedalına bastığında motor adeta nefessiz kalır... İşte bu tam olarak filtrenin "ben artık doldum, taşıyorum" demesidir, duymak istemiyorsun ama gerçek bu. Mazotun kalitesi düştükçe, istasyon değiştirdikçe o filtrenin ömrü yarıya iniyor, bunu ne zaman anlayacaksın acaba.

Ticari araçları, taksileri, her gün dur-kalk trafikte anası ağlayan o hafif ticari vanları bir düşünün; bu makinelerin yakıt filtreleri normal binek bir araca göre üç kat daha hızlı tıkanıyor. Neden mi? Çünkü sürekli düşük devirde çalışıyorlar, yakıt depoda sürekli çalkalanıyor ve dipteki pislikler filtrenin peteklerini anında tıkıyor. Adam basıyor gaza, araç gitmiyor; servise geliyor, usta "yakıt filtresi" diyor, o da şaşırıyor. Şaşıracak ne var, o mazot tankı temizlenmediği sürece sen her ay o filtreyi değiştirmek zorunda kalacaksın, paran cebinden oluk oluk akıp gidecek...

Peki ya benzinli araçlar tamamen masum mu sandın? Asla değil, özellikle lpg taktırıp benzini depoda bayatlatan o kadar çok sürücü var ki, o benzin zamanla sakız gibi yapışkan bir kıvam alıyor ve filtreyi adeta betona çeviriyor. Yazık değil mi o motora, o enjektörlere... Filtre tıkanınca yakıt basıncı düşer, pompa aşırı ısınır ve sonunda sana koca bir masraf olarak geri döner. Ben bunu kaç kere gördüm, adam depo kapağını açmıyor bile, filtre tıkanıklığından yolda kalınca usta isyan ediyor. Kendine bunu neden yapıyorsun, altındaki makineye biraz saygı duy, kaliteli yakıt al ve o filtreyi zamanı gelmeden değiştir...

Geri