U0121 ABS Modülü Haberleşme Hatası

U0121 ABS Modülü Haberleşme Hatası

Yusuf Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Yusuf Usta
U0121 arıza kodu ekranına düştüğü an, o direksiyonun başındaki adamın ne hissettiğini çok iyi biliyorum; çünkü bu, fren pedalının altına yığılan o güven duygusunun aniden buharlaşıp gitmesi demekten başka bir şey değil. CAN bus hattı üzerinden beyne giden sinyaller kesilmiş, tekerlek hız sensörleri kör olmuş, araç artık seninle konuşmayı reddediyor ve ortada öylece kalakalıyorsun.

Sokaktaki ustanın "sileriz geçer, yazılımsal abi" deyip elindeki cihazla arızayı söndürmesine asla ama asla kanma, çünkü o kablo kopmuş ya da soket oksitlenmişse o lamba en fazla iki kilometre sonra yine parlayacak yüzüne. Bu işin lamı cimi yok, ya sigorta kutusunun arkasındaki o yeşillenmiş pinleri tek tek temizleyeceksin ya da o can damarı gibi uzanan tesisatın nerede sürtünüp şasi yaptığını bulacaksın.

Bak, burası çok kritik, o fren hidroliği değişirken sıçrayan bir damla pislik bile o minicik soketlerin içine sızıp zamanla bu felaketi tetikliyor işte. Kaç kere gördüm serviste, adam milyonluk arabaya biniyor ama üç kuruşluk soket korumasını taktırırken cimrilik yaptığı için o sinyal kopuyor ve trafikte kilitlenip kalıyor.

Nasıl çözülecek peki bu kör düğüm, multimetreyi eline alıp o CAN-High ve CAN-Low hatlarındaki direnç değerlerini ölçmeden "ben bu işi biliyorum" diyemezsin kimseye. O soket tırnağı kırıldı diye komple tesisat değiştirmeye kalkan sanayi esnafından uzak dur, bazen sadece bir asetonlu pamuk ve ince bir tornavida ucu her şeyi kökten halleder.

Yarın o yola çıkmadan önce son bir kez o akü kutup başlarını kontrol et, bazen zayıf şasi bile bu absürt hatayı tetikler ve seni günlerce yanlış parçaların peşinden koşturur. Unutma, araba seninle konuşmaya çalışıyor, sadece kulak vermeyi bilmek gerekiyor...

Geri