Termostat Değişim Maliyeti Ne Kadar?

Termostat Değişim Maliyeti Ne Kadar?

Yusuf Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Yusuf Usta
Kombinizin veya aracınızın termostatı bozulduğunda ustaların kapısını çalmak tam anlamıyla bir piyango çekmeye benzer; kimisi sadece parça parasının biraz üstünü ister, kimisi de motoru ya da kombiyi baştan aşağı yeniliyormuş gibi bir fatura çıkarır önünüze. Geçen yıl kendi kombimin termostatı arızalandığında sanayide ve servislerde geçirdiğim o sinir bozucu üç günü dün gibi hatırlıyorum. Olay sadece o plastik ve metal karışımı küçük parçayı satın almakla bitmiyor, arkasından gelen "usta eli değdi" maliyeti genelde parçanın kendi fiyatını ikiye, hatta üçe katlıyor. Yıllarca haber yaparken de gördüm, ustaların ağzından çıkan o iki dudağın arasındaki rakam tamamen o günkü ruh hallerine ve sizin ne kadar çaresiz göründüğünüze bağlı olarak değişiyor...

Parça fiyatlarına bakıp da sakın aldanmayın, internette yüz elli ya da iki yüz liraya bulduğunuz bir termostatı cebinize koyup tamirciye gittiğinizde gerçeğin soğuk yüzüyle çarpışırsınız. Çünkü servislerin ve usta dükkanlarının sabit bir fiyat tarifesi yoktur, olamaz da. Bir bakarsınız yarım saatlik basit bir sök-tak işlemi için sizden parçanın üç katı işçilik ücreti talep etmişler, neye uğradığınızı şaşırırsınız. Hani derler ya "iş bilenin kılıç kuşananın" diye, işte tam olarak öyle bir durum; o küçük parçanın değişimi aslında teknik olarak çok karmaşık değildir fakat o riski alıp cihazın içini açmak servis yetkilisinin gözünde paha biçilemez bir sanata dönüşür.

Arabanın termostatı ayrı dert, evdeki kombininki ayrı bir dert ama ikisinde de cebinizden çıkacak para tamamen ustanın insafına ve yaşadığınız şehrin pahalılığına bakıyor. İstanbul'un göbeğinde bir servise girdiğinizde ödeyeceğiniz rakamla, küçük bir Anadolu şehrindeki sanayi sitesinde vereceğiniz para arasında uçurumlar var. Gerçekten şaka gibi... Aynı markanın aynı model yedek parçası için iki farklı servisten neredeyse yarı yarıya farklı fiyat teklifleri aldığımı biliyorum. Biri bana "abi bunun işçiliği çok zor, bütün göğsü sökeceğiz" diyerek astronomik bir rakam çekerken, diğer taraftaki usta yirmi dakikada işi bitirip helalleşerek gönderdi beni.

Eğer eliniz biraz anahtar tutuyorsa, öyle her şeye hemen usta çağırma alışkanlığından vazgeçmeniz cebiniz için en hayırlı karar olabilir aslında. İnternet derya deniz, açıp iki video izleyerek o değişimin nasıl yapıldığını görmek ve kendi işini kendi halletmek insanı inanılmaz bir maddi yükten kurtarıyor. Tabii ki elektrikten ya da gazdan anlamıyorsanız gözü kapalı dalmayın o işe, can güvenliği her şeyden önemli ama sırf iki tane vidayı sıkmak için bir asgari ücretin çeyreğini dükkanda bırakmak da koyuyor adama. Kendi tecrübelerimden biliyorum, biraz cesaret ve doğru takımlarla o fahiş servis ücretlerinin tamamı cebinizde kalabilir.

Piyasada orijinal parça diye satılan yan sanayi ürünlere karşı inanılmaz uyanık olmanız gerekiyor, yoksa ucuz fiyata hallettim derken birkaç ay sonra aynı masrafı sil baştan ödersiniz. Parçayı alırken "birebir orijinal abi hiç farkı yok" diyen satıcının sözüne hemen kanmayın, mutlaka kutusunu, barkodunu, gerekirse parça kodunu internetten teyit edin. Çünkü kalitesiz bir termostat taktırdığınızda motorun hararet yapması ya da kombinin evi ısıtmaması gibi çok daha büyük felaketlerle karşılaşırsınız ki o zaman ödeyeceğiniz değişim maliyeti ilk baştaki parayı aratır hale gelir. Sonra oturup "keşke üç kuruş fazla verseydim de iyisini alsaydım" diye hayıflanmanın kimseye bir faydası olmuyor maalesef...

Geri