Seat Soğutma Sistemi Arızaları

Seat Soğutma Sistemi Arızaları

Kemal Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kemal Usta
Motor kaputunu kaldırdığımda burnuma gelen o tatlımsı, hafif kimyasal koku beni hiç yanıltmaz; Antifriz kaçırıyor bu araba. Yıllarca gazete sayfalarına haber yetiştirirken de böyleydi, bir koku alırdım ve arkasından mutlaka büyük bir hikaye çıkardı. Seat gruptaki o kronik devirdaim pompası sızıntıları da tam olarak böyle bir şey işte. Sürücü koltuğunda otururken hararet göstergesinin milim milim yukarı tırmandığını görmek... Şaka bir yana, insanı anında soğuk terler dökmeye yeter. Termostat kilitlenir, devirdaim çarkı plastik olduğu için sıyırır ve o çok güvendiğiniz İspanyol genli Alman mühendisliği bir anda yol kenarında buhar tüttüren bir metal yığınına dönüşüverir.

Hararet göstergesi 90 dereceye çakılı kalmıyorsa, orada büyük bir yalan dönüyordur. Bizim sürücüler gennormal sanır, "biraz yükseldi sonra düştü" der geçer. Yok öyle bir dünya. Su genleşme kabındaki çatlaklardan sızan o sinsi basınç kaybı, silindir kapak contasını yakana kadar kendini belli etmez. Contayı yaktın mı zaten geçmiş olsun, motor bloğu eğrilir, cüzdanın dibi görünür. Sadece bir yedek su deposu kapağı yüzünden koskoca motoru kucağına alan kaç kişi gördüm ben meslek hayatımda.

Radyatörün alt hortumuna elinizi uzatın bakalım, sıcak mı yoksa buz gibi mi? Eğer üst hortum yanarken alt hortum soğuksa, termostat kapalı kalmış demektir; yani soğutma sıvısı motor bloğunun içinde hapsoldu, radyatöre gidip serinleyemiyor. Basit bir cıva mekanizması, küçücük bir metal parça... Ama işte o parça açmadığı zaman koskoca turbo şarjlı TSI motor kendi sıcaklığında kavrulup gidiyor. Sanayideki ustaya kalırsa hemen "fan motoru yanmış" der geçer. Hemen inanmayın, sorgulayın, hortumu bizzat kontrol edin.

Kalorifer içeriye sıcak hava üflemeyi kestiği an sağa çekip kaputu açın. Ciddiyim, hiç vakit kaybetmeyin. Çünkü sistemde sıvı kalmadığında kalorifer radyatörüne sıcak su gitmez ve kabin buz keser; bu durum motorun tamamen susuz kaldığının en net, en acımasız habercisidir. İbre henüz kırmızıya vurmamış olabilir çünkü hararet müşürü havayı değil, suyu ölçer... Süzülen su bittiğinde müşür kuru havayı ölçer ve size her şey yolundaymış gibi 90 dereceyi gösterir. Tam bir felaket senaryosu.

TDI motorlardaki o karmaşık intercooler soğutma devresi yok mu, insanı çileden çıkarmak için özel tasarlanmış sanki. Çift devreli soğutma sistemi koymuşlar, bir tarafı bozulsa diğer taraf habersizce çalışmaya devam ediyor. Sonra bir bakmışsınız emme manifoldu soğutucu sızdırmış, motor kendi soğutma suyunu emip yakmaya başlamış. Egzozdan beyaz duman çıkıyorsa sakın "sabah soğuğudur" deyip geçiştirmeyin. Beyaz duman, silindirlere su yürüdüğünün resmî belgesidir.

Su eksiltme sorununu sadece ekleme yaparak çözeceğini sanan sürücü tipine hayranım doğrusu. Ekliyorsun ama nereye gidiyor bu su, hiç düşündün mü? Kalorifer peteği delinmiştir, ön konsolun altına, halının altına sızıyordur da senin ruhun duymuyordur. Ayak altındaki o ıslaklık, o garip rutubet kokusu... Arabanın içi buram buram antifriz kokarken camların sürekli buğulanması tesadüf olabilir mi?

Fan müşürü arızalandığında aracın gösterge paneli size hiçbir şey söylemez, sessizce izler. Şehir içi trafiğinde dur-kalk yaparken fanın devreye girmemesi, radyatördeki suyun fokur fokur kaynamasına yol açar. O an yapacağınız tek şey kaloriferi sonuna kadar sıcak ayarda açıp fanı en yüksek kademeye getirmektir. Evet, yazın sıcağında arabanın içinde pişersiniz ama en azından motorun içindeki o aşırı ısıyı kabine çekerek bloğu çatlamaktan kurtarırsınız. Bir nevi hayat kurtaran ilkel bir tahliye yöntemi.

Orijinal kırmızı G12 veya G13 antifriz dışında araca musluk suyu koyan o zihniyetle mücadelem asla bitmeyecek. Musluk suyu koyarsan o alüminyum radyatör çürür, su kanalları kireçten tıkanır, devirdaim pompasının kanatçıkları korozyondan yok olur. Sanıyorlar ki antifriz sadece kışın donmayı engeller... Oysa antifriz kaynama noktasını yükseltir, sistemi paslanmaya karşı bir zırh gibi korur. Pembe sıvıyı boşaltıp içine çeşme suyu doldurmak, o güzelim arabanın damarlarına zehir enjekte etmekten farksız.

Geri