Seat Motor Yağ Eksiltme Sorunu

Seat Motor Yağ Eksiltme Sorunu

Aydın Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Aydın Usta
Yıllar önce ilk Seat aracımı aldığımda kaputu açıp yağ çubuğunu çektiğim anı hâlâ net hatırlarım; kilometreler ilerledikçe o yağ seviyesinin durup dururken nasıl azaldığını görmek beni epey şaşırtmıştı çünkü insan sıfır ya da az kilometreli bir arabanın durduk yere içindeki sıvıyı eksilteceğine inanmak istemiyor, sanki motor gece karanlığında gizli bir yerden o yağı içiyormuş gibi hissediyorsunuz.

Aslında işin aslı motorun mekanik yapısında saklı, pistonlar silindir içinde yukarı aşağı binlerce kez fink atarken o incecik yağ filminden bir miktarının yanma odasına sızıp kül olması motor mühendisliğinin doğasında var, yani motor dediğin şey biraz da yağ yakarak çalışır ama işin dozu kaçtığında insanın canı sıkılıyor tabii ki.

Hani bazen uzun yola çıkarsınız da arkadan gelen hafif mavişim o dumanı görürsünüz ya,ha işte o an "eyvah" dediğiniz andır çünkü o yandığını gösteren kokuyu trafikte sıkışıp kaldığınızda camı açınca hemen hissedersiniz, kimyasal ve hafif yanık bir koku ruhunuzu daraltır...

Yetkili servisteki ustaların yanına gittiğimde bana hep "Abi bu motorlar böyledir, normal bu kadar eksiltmesi" derlerdi ama insan elinde litrelerce yedek yağla gezmekten sıkılıyor doğrusu, acaba diyorum bizim bloklarda mı bir gariplik var yoksa tamamen fabrika verisi mi böyle tasarladılar?

Eğer siz de benim gibi her benzinliğe girdiğinizde "Dur hele bir de yağa bakayım" vehmine kapıldıysanız yalnız değilsiniz, çünkü bu motorlar biraz obur, biraz da hoyrat; ara sıra kaputu açıp o çubuğu silip tekrar sokmak ve eksilenı tıkınmak adeta bir pazar ritüeline dönüşüyor zamanla.

Geri