Rot Ayarı Sonrası Araç Sağa Çekiyor

Rot Ayarı Sonrası Araç Sağa Çekiyor

Kemal Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kemal Usta
Servisten yeni çıkmış bir arabanın direksiyonunu düz tutmaya çalışmaktan daha yorucu çok az şey vardır. Yılların sanayi tecrübesiyle söylüyorum; rot ayarından hemen sonra aracın sağa çekmesi, sürücünün aklıyla oynamaktan başka bir şey değil. Parayı ödemişsiniz, "tamamdır abi" lafını duymuşsunuz ama yola bir çıkıyorsunuz ki araç ısrarla sağ şeride kaymak istiyor... İnsan ister istemez kendine soruyor tabii, ben bu ustaya parayı neden verdim?

Ustaların çoğu rot makinesindeki yeşil ışıkları görünce işin bittiğini sanır, oysa mesele ekrandaki sayılardan ibaret değil. Rot-balans tezgahında milimetrik olarak sıfırlanan değerler, aracınızı yola çıkardığınız an gerçek dünyayla yüzleşir. Bazen sadece sağ ve sol lastiğin hava basıncı arasındaki ufak bir fark bile o koskoca arabayı sağa çekmeye yeter. Hatta daha da ötesi var; yıllarca aynı yönde aşınmış bir lastik, rot ayarı ne kadar kusursuz olursa olsun direksiyonu kendi bildiği tarafa doğru zorlar.

Jantınızda hafif bir eğiklik mi var yoksa süspansiyon takozlarında gözden kaçan bir boşluk mu? Rot ayarı yapılırken yürür aksamdaki diğer yıpranmış parçalar kontrol edilmediyse, yapılan o ayarın yolda hiçbir geçerliliği kalmaz. Amortisör kulesinden tutun da salıncak burçlarına kadar her detay direksiyonun tepkisini doğrudan etkiler. Yani sorun bazen rot kolunda değil, onun bağlı olduğu ve ustanın "idare eder" deyip geçtiği o yorgun parçadadır...

Direksiyon simidinin kendisi tam merkezde kilitlenmeden yapılan ayarlar, yolda size sağa çekme olarak geri döner. Ekipman ne kadar teknolojik olursa olsun, işin içine usta dikkatsizliği girdiğinde sonuç değişmiyor. Direksiyonu tam düz tuttuğunuzda araba sağa gidiyorsa, aslında rot ayarınız düzgün ama direksiyonunuz eğri takılmış olabilir. Bazen de sırf yolun yağmur sularını tahliye etmek için sağa doğru verilen o doğal eğimi yüzünden arabanın sağa kaydığını fark edemeyiz.

Lastiklerin yerini en son ne zaman değiştirdiğinizi hatırlıyor musunuz? Ön iki lastiği kendi arasında sağ-sol yaptığınızda çekme yönü aniden sola dönüyorsa, tebrikler, sorununuz rot ayarıyla değil doğrudan lastik yapısıyla ilgili demektir. "Karterik çekme" dediğimiz bu durum, dışarıdan sapasağlam görünen ama iç teli kaymış lastiklerin bize oynadığı en tatlı oyundur...

Aracı teslim almadan önce ustaya "gel bir tura çıkalım" demekten kesinlikle çekinmeyin. Sanayi sitesinin o bozuk yollarından çıkıp düzgün bir asfalta geçtiğinizde, ellerinizi direksiyondan bir iki saniyeliğine serbest bırakın ve aracın tepkisini kendi gözlerinizle görün. İnanın bana, iyi bir usta bu tekliften asla rahatsız olmaz; aksine yaptığı işin arkasında durur. Şüpheli bir durum sezdiğiniz an aracı tekrar lifte kaldırmalarını isteyin, hakkınız olan o kusursuz sürüş keyfini sonuna kadar arayın.

Geri