Renault Hararet Sorunları

Renault Hararet Sorunları

Emre Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Emre Usta
Termostat meselesi... Gazetecilik yaptığım yıllarda da sanayide usta peşinde koşarken de hep karşıma çıkardı bu sorun. Renault motorlarında termostat kapalı kaldığında o ibre öyle bir fırlar ki, ne olduğunu anlamadan kendinizi emniyet şeridinde bulursunuz. Aslında sistem basit işler ama küçük bir aksama bile koca motoru ateşe vermeye yeter. Bazen o küçücük parçanın kilitlenmesi yüzünden hararet yükselir, yani soğutma sıvısı bloğun içinde sıkışıp devirdaim yapamaz hale gelir.

Fan müşürü arızalandığında şehir içi trafiği tam bir çileye dönüşüyor. Kırmızı ışıkta beklerken ya da dur-kalk yaparken motorun sesini dinlerim hep ben, alışkanlık işte. Fanın zamanında devreye girmediğini hissettiğiniz an, kaputun altında bir şeylerin ters gittiğini anlarsınız zaten. Dur kalk trafikte fan açmayan araba kendi kendini fırınlamaya başlar, ısı biriktikçe birikir...

Genleşme kabının kapağını hafife alan o kadar çok sürücü gördüm ki. Yılların tecrübesiyle söyleyeyim, o basit görünen plastik kapağın içindeki valf bozulduğunda sistemdeki basınç dengesi altüst olur. Basınç korunamayınca su normalden çok daha düşük sıcaklıkta kaynamaya başlar, motor adeta nefessiz kalır. Hatta sırf bu yüzden conta yakan, sonra da "bu araba niye hararet yaptı" diye dövünen kaç tane araç sahibiyle sohbet ettiğimi ben bile hatırlamıyorum.

Devirdaim pompası ömrünü tüketirken genellikle çaktırmadan, sessizce sinyal verir. Triger seti değişirken bu pompayı "daha sağlam" deyip değiştirmemek nasıl bir risk, bir bilseniz. Kanatçıkları erimiş ya da aşınmış bir pompa, suyu motor bloğu içinde yeterince hızlı döndüremez. Sıvı dolaşamadığı için motor içten içe pişmeye başlar, ısınma bir türlü kontrol altına alınamaz.

Antifriz kullanımını sadece kışa özel bir hazırlık sanmak da yapılan en büyük hatalardan biri galiba. Yaz kış kaliteli antifriz kullanmayan araçların radyatör kanallarında zamanla kireç ve tortu birikir. Tıkanmış bir radyatörün daracık gözeneklerinden su geçemeyince o sıcaklık nereye gidecek? Tabii ki motora geri yansıyacak... Bir bakmışsınız hararet ikaz lambası kadranda kızarmış.

Seyir halindeyken ibrenin bir an bile yükseldiğini görürseniz ne yaparsınız? Ben kendi aracımda ne zaman hafif bir ısınma hissetsem hemen klimayı kapatır, kaloriferi son ayara getirip sıcak havayı kabin içine üfletirim. Biraz terlersiniz belki, evet. Ama motorun üstündeki o devasa ısı yükünü kalorifer peteği üzerinden içeri alarak silindir kapak contasını kurtarmış olursunuz.

Geri