NOx Sensörü AdBlue Enjektörünü Etkiler mi?

NOx Sensörü AdBlue Enjektörünü Etkiler mi?

Sami Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Sami Usta
Yıllardır trafikte başımıza gelen o tuhaf arıza lambalarının ardındaki gerçeği kurcalamaktan hiç vazgeçmedim, bizzat egzoz kokusunun ortasında, servis tezgahlarında çok vakit geçirdim.

Eski tip dizelleri özlüyoruz belki ama modern sistemlerin karmaşası tam bir kördüğüm, özellikle egzoz gazı temizliği işin içine girince her parça birbirine zincir gibi bağlanıyor.

NOx sensörü bozulduğunda beyin kafayı yer, arkadaki o küçük enjektörün ne zaman ne kadar üre püskürteceğini kim söyleyecek peki?

Aslında tam olarak bu yüzden, sensörden gelen yanlış bir voltaj bilgisi bütün SCR sistemini felç edebilir, yani enjektör durup dururken işini yapamaz hale gelir.

Motor kontrol ünitesi sensörden sağlıklı veri alamayınca koruma moduna geçer, o enjektör de tıkanır ya da sürekli açık kalıp başınıza iş açar...

Bir sabah kontağı çevirdiğinizde o sefil motor arıza uyarısıyla bakışıyorsanız, sebebimuhakkak egzoz yolundaki bu elektronik iletişim kopukluğudur.

Değiştirdiğiniz o pahalı sensörlerin aslında ne kadar hassas olduğunu bilseniz, mazot seçerken ya da marşa basarken kırk kere düşünürsünüz.

Sistem bir kere dengesini kaybetti mi, Nox sensörünün yolladığı hatalı sinyaller yüzünden AdBlue kristalleşir ve enjektörün ucunu demir gibi tartar.

Daha dün servisteki usta gösterdi, tıkanmış bir enjektör ve hata veren o siyah kutu sensör, ikisi etle tırnak gibi birbirinden ayrı düşünülemez ki zaten.

Sürücü koltuğunda otururken hissedemezsiniz belki ama alttaki o gizli kimyasal savaş tam gaz devam ederken, sensör kör olursa enjektör de amiyane tabirle taşa döner.

Kimi zaman sadece soket temizliğiyle kurtulursunuz sanırsınız ama işin aslı öyle değil, parça ömrünü tamamladıysa o enjektör de kısa sürede mefta olur.

Soruyorum size, arabanızın can damarı olan bu sensörleri on binlerce kilometre boyunca hiç kontrol ettirdiniz mi yoksa lamba yanana kadar beklediniz mi?

O yüzden dost tavsiyesi, egzozla ilgili en ufak bir uyarıda hemen ustaya koşun, yoksa enjektör masrafı sensörünkini kat kat katlar geçer.

Geri