Nissan Motor Yağ Eksiltme Sorunu

Nissan Motor Yağ Eksiltme Sorunu

Yusuf Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Yusuf Usta
Garajın loş ışığında, yerde bulduğum o küçük yağ damlasını gördüğüm anı dün gibi hatırlıyorum; ki bu küçük damla, aslında binlerce kilometrenin arkasında biriken büyük bir mühendislik tartışmasının da habercisiydi.

Hangi model olduğu fark etmez, kaputu açtığınızda karşınıza çıkan o Japon disiplini, bazen kilometreler devrildikçe kendi yağını içmeye başlar ve siz bunu ancak dijital çubukta eksilmeyi gördüğünüzde fark edersiniz.

Piston silindir duvarı arasındaki toleranslar o kadar hassas hesaplanmıştır ki, kullanılan malzemenin termal genleşme katsayısı ile viskozite seçimi birbiriyle tam örtüşmediğinde, o mahut eksiltme kaçınılmaz bir mukadderat haline gelir.

Acaba bu durum sadece bir üretim hatası mı, yoksa modern motorların sıkıştırma oranlarını yukarı taşımak uğruna feda ettiği masum bir yağ tüketim standardı mı?

Segmanların yuvasında tam oturamaması ya da valf lastiklerinin yüksek ısıya dayanamayıp sertleşmesi, motorun her ateşleme döngüsünde birkaç mililitre yağı yanma odasına göndermesine kapı aralar.

Yağ eksiltiyor diye hemen motoru indirip rektifiye yaptırmak büyük bir yanılgıdır; bazen sadece PCV valfinin tıkanıklığı bile bu kabusun baş aktörüdür.

Sürekli aynı devirde otoyolda uzun yol yapmanın getirdiği yük, karter havalandırma sistemini zorlar ve yağ buharını emme manifolduna basarak motora yutturur... evet, tam olarak bu yüzden her bin kilometrede bir kaputu açıp o çubuğu silip tekrar sokmak şarttır.

Viskozite değerini bir tık kalın seçmek geçici bir sünger etkisi yaratabilir ama asıl sorunun kökenine inmeden atılan her adım sadece günü kurtarmaktan ibarettir.

Japon mühendislerin tasarladığı bu karmaşık makineler, ruhsuz birer demir yığını değildir; onlar sahibinin ihmalini, kullanılan yağın kalitesizliğini veya yanlış viskoziteyi asla affetmez ve sessizce yerdeki eksilmeyle intikamını alır.

Geri