Multimetre ile Alternatör Testi

Multimetre ile Alternatör Testi

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta
Kutunun kapağını açıp siyah kabloyu COM soketine, kırmızıyı da voltaj ölçüm yuvasına oturttuğumda o eski alışkanlık yine depreşiyor; cihazı DC 20V kademesine getirmek, motor dururken akünün kutup başlarına değdirdiğim probların ekranında 12.6 Volt değerini okumak tam olarak nereden başlayacağımı söyler bana. Akü dinlenmişken bu rakamın altına düşüyorsa alternatöre suç atmak için henüz erken sanırım... Şarj dinamosuna giden kablo bağlantılarını, korozyona uğramış şasi kablosunu gözden geçirmek gerekiyor önce.

Kabini açıp anahtarı çeviriyorum, rölantide çalışan motorun titreşimi elime kadar ulaşırken probları tekrar değdiriyorum kutup başlarına; voltmetrenin ekranında 13.8 ile 14.4 Volt arasında tatlı tatlı dalgalanan bir değer görmem lazım normalde. Alternatörün içindeki diyot köprüsü ya da voltaj regülatörü yorulmaya başladıysa ne olur peki? Ekrandaki sayılar 13 Voltun altına çakılır kalır, hatta gaza hafifçe bastığımda bile yükselmek bilmez...

Multimetrenin komutatörünü bu sefer AC yani alternatif akım kademesine alıyorum, işte burası genelde atlanan ama arızayı nokta atışı bulan kısımdır. Diyotlardan biri patlamışsa alternatör aküyü doğru akımla değil, hafiften alternatif akım kaçırarak beslemeye başlar ki bu da elektronik beynin kafasını karıştırır. Prob uçlarındayken ekranda 0.05 Volt AC üzeri bir değer okursam... Diyot tablası gidici demektir, hiç uzatmadan parçayı tezgaha almak gerekir.

Motor çalışırken arabanın bütün yükünü üzerine bindirmek lazım sistemi tam test etmek için; uzun farları yakıyorum, klimayı son seviyeye getiriyorum, arka cam rezistansını açıyorum. Yük altındayken voltajın 13.5 Voltlara doğru hafifçe esnemesi normaldir ama daha aşağıya salarsa kendini alternatör kömürleri bitmiş demektir, yani fırçalar kollektöre tam temas etmiyordur. Yılların tecrübesi söyler bunu, regülatör voltajı sabitleyemiyor işte.

Pozitif probu alternatörün B+ çıkış cıvatasına, diğer probu da doğrudan akünün artı kutbuna uzatarak yapılan o küçük voltaj düşümü testi vardır ya... Doğrudan tesisattaki direnci fısıldar insana. Ekran 0.2 Voltun üzerinde bir kayıp gösteriyorsa kablolarda oksitlenme var demektir, alternatör sağlam olsa bile ürettiği akım aküye ulaşamıyordur. Kimi zaman parçayı değiştirmeden önce sadece bir kablo ucunu zımparalamak yeter bütün derdi çözmeye.

Geri