Kavrama Arızası Vites Geçişlerini Etkiler mi?

Kavrama Arızası Vites Geçişlerini Etkiler mi?

Erem Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Erem Usta
Sokakta kime sorsan "Otomatik vites araba insanı tembelleştiriyor hocam" der, haklılar da bir yere kadar; sağ ayağınla sol ayağının o eski koşturmacası bitiyor nasıl olsa.

Trafik ışıklarında yeşili beklerken ayağını frene basıp öylece duruyorsun, birden araba hafifçe sarsılıyor sanki arkadan biri tıklamış gibi; işte o an kafada sirenler çalmaya başlıyor bile.

Kavrama dediğimiz o küçük ama marifetli parça balata ile volkan arasında köprü kuruyor, köprü yıkılınca da ne gidiş ne duruşta o eski tat kalıyor ortada.

Sabah işe giderken yokuş yukarı kalkış yapıyorsun, araba bir anlığına kararsız kalıyor, sanki vitese geçip geçmemek arasında gidip geliyor; e tabii canın sıkılıyor o an.

Debriyaj setinin veya kavramanın ömrü bittiğinde, vites kutusu ne yapacağını şaşırıyor; çünkü beyin "geç" diyor ama mekanik taraf "benim halim kalmadı" diye diretiyor.

Tam da bu yüzden, o kemikli geçişler, garip sesler ve ani silkelenmeler aslında arabanın sana "usta ben yoruldum" deme şekli, kulak ardı etmemek lazım.

Servisin kapısını çalmadan önce yaşadığın o küçük teklemeri şoför mahallindeki herkes anlar, hele bir de eski model bir şeyler kullanıyorsan o his daha da keskindir.

Bazen tam vites küçültürken araba yığılıp kalıyor, arkadaki honkürmeye basınca insan ne yapacağını bilemiyor; o kavrama arızası insanı trafikte resmen rezil ediyor işte.

Kimisi "Yağını suyunu değiştirsen düzelir" der, halbuki iş o kadar basit değil; balatalar sıyrılmışsa ne yapsan boş, parayı bayılacaksın mecburen.

Aslında bakarsan otomobil dediğin makine de insan gibi; ruhu var mıdır bilmem ama nazı niyazı kesinlikle var, hele ki yaşlandı mı kaprisinden geçilmiyor.

Geri