Fiat Mavi Duman Sorunu

Fiat Mavi Duman Sorunu

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta
Sabahın köründe marşa basarsın, arkadan koyu mavi bir bulut yayılır ya, işte o an o canım araba sevdası bir anda strese dönüşür.

Eski gazeteci refleksidir, hemen kaputu açıp motor bloğunu şöyle bir dinlemek istersin ama sorun kaputun üstünde değil pistonların tam kalbindedir.

Yanma odasına motor yağı sızıyor, başka bir izahı yok bunun.

Peki o yağ oraya nasıl ulaşıyor da bu pis kokuyla beraber o mavi bulutu yaratıyor dersin?

Sekmeler aşınmış olabilir, sübap lastikleri görevini yapmaktan vazgeçmiştir ya da turbo milinden sızan o sinsi damlalar ateşe odun atıyordur.

Aslında motor sana dert yanıyor, "ustam benim artık soluğum yetmiyor" diyor ama sen hâlâ yola devam etmenin peşindesin.

Yağ eksiltme dediğin şey öyle su eksiltmeye benzemez, sinsi sinsi başını yer bu işin.

Bir sabah bakarsın yağ çubuğu kurşun gibi kuru kalmış, motor yatak sarınca anlarsın işin rengini...

Triger, filtre derken unutulur gider bu detaylar ama egzozdan süzülen o renkli duman aslında imdat çağrısıdır.

Servisin yolunu tutmadan önce kendi kendine mırıldanırsın, "keşke ilk damlada fark etseydim" diye ama iş işten çoktan geçiyor bazen.

Kompresyon testi yaptırmak şart, başka türlü o silindirin içindeki kaçağı bulamazsın dostum.

Usta kaputu kaldırır, parmağını egzoz ucuna sürter, o yağlı ve keskin kurum kokusunu içine çeker ve kafasını sallar.

Masrafın büyüyeceğini anlarsın o an, cüzdanın hafiften sızlar ama motoru kurtarmanın başka yolu yoktur ki.

Kalitesiz yağ kullanımının cezasıdır bu biraz da, ucuz diye aldığın o bidonlar içerideki metal yorgunluğunu hızlandırır.

Biraz daha özen göstermek gerekiyordu belki de, motor yağı değişim kilometrelerini bu kadar esnetmemeliydin.

Zamanında atılmayan küçük bir adım, gün gelir seni böyle dar sokaklarda duman altı bırakır.

Geri