Eksantrik Sensörü Arızasında Araç Çalışmıyor

Eksantrik Sensörü Arızasında Araç Çalışmıyor

Yusuf Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Yusuf Usta
Anahtarı çevirdiğin an o göğüsten gelen cansız marş sesi var ya; işte o ses ustanın dükkanında cüzdanının hafifleyeceğinin ilk habercisidir. Marş basıyor ama motor bir türlü ateşlemiyorsa, boşa benzin pompasını ya da aküyü suçlama. Bütün marifet, krankla eksantrik milinin o milimetrik dansını yöneten ufacık bir plastik parçada bitiyor aslında. O sensör pes ettiği an, arabanın beyni kör kalır. Beyin kör kaldımı da o milyonluk teknoloji harikası teneke yığını kapının önünde öylece yatar...

Eksantrik sensörü bozulursa o araba çalışmaz, bu kadar net. Bazen sabahları nazlanır, bazen trafikte pat diye stop eder ve bir daha da tık demez. Beyin, pistonların nerede olduğunu bilemediği için yakıtı ne zaman püskürteceğini, bujiyi ne zaman çakacağını şaşırır. Yanlış zamanda verilen kıvılcım motoru kilitler. İnat edip marşa basmaya devam edersen starter motorunu da kucağına alırsın, benden söylemesi.

Usta kılıklı bazı adamlar hemen "benzin pompası bitmiş" diye teşhisi koyar, sakın yutma! Önce bir arıza tespit cihazına bağlatacaksın o arabayı. P0340 kodunu gördün mü? Hah, işte fail karşında duruyor. Bazen parçanın kendisi sağlamdır da kablosu oksitlenmiştir, soketi gevşemiştir... Küçük bir temassızlık yüzünden çekiciye para bayılan yüzlerce adam gördüm ben bu piyasada.

Piyasa malı ucuz sensör alıp kendinizi kurnaz sanmayın, iki gün sonra yine yolda kalırsınız. Bu parça motorun kalbinde, sıcaklığın en yüksek olduğu yerde çalışıyor. Yan sanayi çöpü taktığın an ilk uzun yolda motor arıza lambası suratına kızarır. Oijinalinden şaşmayacaksın. Üç kuruş tasarruf edeceğim diye gece yarısı otobanda çekici beklemeyi kimse istemez herhalde?

Sürüş esnasında tekleme yapmaya başladıysa, devir saati kendi kendine ibre dansı yapıyorsa helvanı kavurmaya az kalmış demektir. O araba sana bas bas bağırıyor aslında, "beni servise götür" diye. Kulak tıkarsan günün birinde en sol şeritte kitlenir kalırsın. Sonra ne frene basabilirsin doğru düzgün, ne direksiyonu çevirebilirsin. Risk almaya değer mi? Bence hiç değmez.

Geri