Devirdaim Pompası Değişiminden Sonra Hararet Yapıyor

Devirdaim Pompası Değişiminden Sonra Hararet Yapıyor

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta
Yeni takılan bir parçanın sorunu çözmek yerine büyütmesi, otomotiv dünyasının en sinir bozucu paradokslarından biridir. Sürücü servisten çıkar, içi rahattır, derken gözü göstergeye kayar ve o kırmızı çizgi... İnsan ister istemez durup düşünür: Sıfır devirdaim pompası nasıl olur da motoru yakma noktasına getirir? Cevap genellikle parçanın kendisinde değil, montaj esnasında yapılan gözden kaçması kolay o ufak ayrıntılarda saklıdır.

Hava, soğutma sisteminin sessiz ve amansız düşmanıdır. Pompayı yenilerken radyatördeki tüm sıvıyı boşaltırsınız ya, işte tam o an kılcal kanallara dolan hava bir türlü dışarı çıkmak bilmez. Su döngüsü kesintiye uğrar, termostat açsa bile pervane boşa döner. Sistemde sıkışan o minicik hava kabarcığı, koca motoru felaketle burun buruna getirebilir.

Hatalı parça seçimi ya da üretim defoları sanılandan çok daha yaygın bir durum. Kutudan çıkan o gıcır gıcır pompanın kanatçık yüksekliği eskisiyle birebir aynı mıydı gerçekten? Bazen plastik kanatlı ucuz muadiller sıcaklığı görünce milden ayrılır, mil döner ama su öylece kalır... Parçacıya güvenmek güzeldir ama ölçerek ilerlemek hayat kurtarır.

Termostat ve devirdaim, kader ortaklığı yapan iki ayrılmaz bileşendir. Eski pompa bozulurken sisteme yaydığı tortu veya aşırı sıcaklık, zaten yıpranmış olan termostatı son nefesinde kitlemiş olabilir. Siz pompayı değiştirip sistemi kurtardığınızı sanırsınız; oysa tıkalı bir termostat yeni pompanın bütün emeğini bir anda çöpe atar.

Antifriz oranını tutturamamak veya kalitesiz sıvı kullanmak, yeni mekanizmanın canına okuyan bir diğer etkendir. Saf suyla doldurulan sistemde oluşan hızlı kireçlenme ya da yanlış kimyasal reaksiyonlar, taze contaları henüz ilk yüz kilometrede yakabilir. Sıvı deyip geçmeyin, o sıvının vizkozitesi ve iletkenliği motorun akciğeridir.

Montaj esnasında tork anahtarı kullanmadan, öylesine sıkılan civatalar... Pompa gövdesinde oluşan mikro düzeydeki bir eğrilik, içeriye sürekli hissettirmeden hava emilmesine yol açar. Dışarıya su sızmaz belki ama içeri giren o gizli hava, hararet ibresini gıdıklamaya yeter de artar bile. İşçilikte aşırı özgüven, çoğu zaman en pahalı hataların ana kaynağıdır.

Sorunun kaynağını teşhis etmek, ezbere parça değiştirmekten her zaman daha çok uzmanlık gerektirir. Üst hortum sıcakken alt hortum buz gibiyse devirdaim çalışıyor ama devir tamamlanmıyor demektir. Ya radyatör tıkalıdır ya da o yeni takılan pompanın iç kanatçıkları dönmüyordur. Mantık basit: Isı transferi durmuşsa, bir yerlerde bir tıkanıklık veya direnç vardır.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda aracı zorlamaya devam etmek, yapabileceğiniz en büyük finansa felakettir. Kenara çekin, motorun kendi kendine soğumasına izin verin ve asla ama asla sıcakken genleşme kabının kapağını açmayın. Doğru teşhis, sakin bir kafayla ve adım adım yapılacak denetimlerle gelir. Bir ustaya tekrar gitmeden önce hortumları elle kontrol etmek, sorunun yerini anlamak adına size inanılmaz bir ipucu verir.

Geri