Dacia Triger Kayışı Bakımı

Dacia Triger Kayışı Bakımı

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta
Triger kayışı dediğimiz o incecik parça aslında bütün motorun kalbini tutuyor, koparsa ortalık gerçekten fena karışır çünkü pistonlarla supaplar birbirine giriverir ve o an ne yapacağını şaşırırsın, o yüzden bu bakımı asla son dakikaya bırakmamak lazım.

Yıllar önce yolda kalmıştım da usta kaputu açıp triger sıyırmış deyince Dünya başıma yıkılmıştı, meğer kilometre saatine bakmayı ihmal etmişim, insan kendi arabasının sesine o kadar çok alışıyor ki ufak bir tıkırtıyı bile rüzgar sesidir diye geçiştiriveriyor.

Kilometre dolmasa bile zamanla kauçuk özelliğini yitirip çatlıyor, özellikle sıcak yaz günlerinde ya da kışın o buz gibi ayazda motorun içinde çalışan o plastik aksam resmen sınava çekiliyor, sen rahat koltuğunda otururken kaputun altındaki o sessiz savaş her an devam ediyor çünkü.

Orijinal parça mı yoksa yan sanayi mi taktirmeli sorusu her Dacia sahibinin aklını kurcalar durur, bence paraya kıyıp yetkili serviste ya da dürüst bir ustanın elinde orijinaliyle değiştirmek en huzurlusu, yoksa üç kuruş kâr edeyim derken binlerce liralık motor rektefiyesiyle uğraşmak hiç akıl işi değil...

Değişim sırasında sadece kayışı değil tabi ki devirdaim pompasını da mutlaka aradan çıkarın derim ben, çünkü usta kayışı yenileyip eski pompayı bırakırsa birkaç ay sonra oradan su sızdırmaya başlıyor ve bütün iş baştan sona tekrar sökülüyor, insanın canını en çok sıkan da o zahmetli sökme takma işlemleri zaten.

Sabahları ilk marşa bastığında motordan gelen o garip hırıltıyı duymazlıktan gelme sakın, çünkü motor sana bir şeyler anlatmaya çalışıyor ama biz genelde müziğin sesini açıp geçiştiriyoruz, halbuki araba sessizce yardım istiyor işte...

Bakım defterine o tarihi not etmek belki küçücük bir detay gibi gelebilir ama ileride arabayı satarken ya da kafanı yastığa koyduğunda "acaba değişti mi" diye düşünmemek için çok kıymetli, şeffaf bir geçmiş her zaman insanı rahatlatır çünkü.

Geri