Akü Lambası ve ABS Lambası Birlikte Yanıyor

Akü Lambası ve ABS Lambası Birlikte Yanıyor

Mustafa Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Mustafa Usta
Gece yarısı otoyolda ilerlerken gösterge panelinde birden iki kırmızı lamba belirdi mi insanın kalbi cidden güm güm atar, hele bir de bu ışıklar akü ve abs lambasıysa yolun kenarına çekip öylece kalmak hiç de yabancı bir duygu değil.

Eski model külüstür bir araba kullanırken direksiyonun sertleştiği o anı hatırlıyorum da, şarj dinamosu kayışı kopunca bütün elektrik sistemi bir anda uykuya dalmıştı, yani ortada sadece sönen farlar değil adeta hayati bir tehlike vardı.

Alternatör dediğimiz o parça aküyü şarj etmeyi bırakırsa, ABS beyni yeterli voltajı bulamaz ve kendini korumaya almak için o korkutan uyarı lambasını yakar, sonuçta modern arabalar elektriksiz kaldığında resmen felç geçiriyor.

Acaba akünün kutup başları oksitlendi mi yoksa şarj dinamosunun kömürleri mi bitti diye düşünürken motor kaputunu açıp o sıcak kokuyu içine çekmek, eski gazetecilik yıllarımda yolda kalıp tamirci beklediğim o ıssız akşamları hemen hatırlatıyor bana.

Vantilatör kayışının gevşek mi olduğunu anlamak için parmak ucuyla şöyle bir dokunmak yeter bazen, o yüzden hemen panik yapıp çekici çağırmadan önce ufak bir kontrol yapmak her zaman cebimizdeki parayı korur.

Gösterge panelinde bu iki lamba birden yanıyorsa aküye elveda demeden önce alternatörün kablolarını ve şarj durumunu mutlaka bir uzmana gösterin derim ben, çünkü yarım kalan bir yolculuk bütün keyfi kaçırmaya yeter da artar bile.

Geri