Wastegate Valfi Arızası

Wastegate Valfi Arızası

Ayhan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Ayhan Usta
Garajın loş ışığında o incecik diyaframı ilk elime aldığım günü hiç unutmam, metalin yorgunluğu resmen kokuyordu.

Sıkışan o minik milin sesini duyduğunda, aslında motorun ne kadar dertli olduğunu anlıyorsun; tazyik tam binecekken yarı yolda kalıyor çünkü.

Wastegate valfi dediğimiz o şey, turbonun salyangozunun içinde adeta nefes borusu gibi çalışır, fazla gazı dışarı atmasa o blok zaten üç güne elinizde kalır.

Yokuş yukarı vites düşürdüğün o anlar var ya, hah işte tam orada ibre birden yere çakılıyorsa, bil ki o yay artık görevini yapmıyor, esnekliğini kaybetmiş.

Elektronik olanlarda iş biraz daha sinir bozucu; selenoid valf beyine yanlış sinyal çakıyor, araba "ben gitmiyorum" diye resmen isyan bayrağını açıyor.

Zamanında değiştirmediğin o ucuz hortum çatlağı yüzünden, bütün sistemi söküp baştan toplamak zorunda kalan ustaları az mı izledik tozun dumanın içinde...

Basınç saati takıp yola çıktığında, ibrenin o deli gibi titremesi valfin kaçırdığının en net ispatıdır aslında, başka hiçbir şeye bakmana gerek kalmaz.

Demir yığını dediğin şey dert anlatamaz tabii, ama sana o gaz pedalındaki kesikliği hissettirerek "beni bir kontrol et" diye bağırmaz mı, insan dayanamıyor işte.

Geri