Volkswagen Elektrik Arızaları

Volkswagen Elektrik Arızaları

Murat Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Murat Usta
Sabah arabana bindin, kontağı çevirdin ve o çok güvendiğin dokunmatik ekran simsiyah kaldı. Tamam, hemen panik yapma ama kabul edelim, Alman mühendisliğinin o muazzam hissi bir anda buz gibi bir hayal kırıklığına dönüşebiliyor. Volkswagen’in son yıllarda ürettiği modellerde yaşanan multimedya ekranı kararmaları ve gösterge panelindeki anlamsız donmalar, araçtaki kontrol modüllerinin birbiriyle kurduğu karmaşık haberleşme ağının anlık bir çöküşünden ibaret aslında. Bir yazılım hatası tüm sistemi kilitleyebiliyor; yani aslında fiziksel bir kablo kopması ya da yanmış bir sigorta aramak yerine, otomobilin işletim sisteminin kafasının karıştığını kabul etmek lazım. Ekranın kendi kendine yeniden başlaması ya da sana ses vermeyi reddetmesi... Gerçekten insanı çileden çıkaran, sürekli kendini tekrarlayan bir döngü bu. Bazen aracı kenara çekip stop etmek, birkaç dakika bekleyip tekrar çalıştırmak geçici bir nefes aldırır sana; fakat o modül güncellenmediği sürece aynı ekranla tekrar yüzleşeceğini de için için bilirsin.

Gösterge panelinde aniden beliren o turuncu EPC lambası ya da motor arıza ışığı, aslında arabanın sana "benim kablo tesisatımda bir şeyler ters gidiyor" deme şeklidir. Volkswagen gruplarında sensörlerin hassasiyeti bazen öyle saçma bir seviyeye ulaşır ki, voltajdaki küçücük bir dalgalanma bile beynin hata kodu üretmesine yeter. Bakarsın araç canavar gibi gidiyordur, en ufak bir tekleme bile yoktur ama o lamba inadına yanar; aksine bazen de hiçbir ışık yanmaz ama kapı kilitleri kendi kendine açılıp kapanmaya başlar. Parazit yapan bir park sensörü ya da oksitlenmiş bir şase kablosu, arka planda devasa bir elektrik karmaşası yaratır. Akünün sabaha kadar kendi kendine boşalması mevzusu var bir de... Araç uykudayken bile arka planda kapanmayı reddeden bir konfor modülü, gece boyunca aküyü gıdım gıdım emer ve sabah seni marş basmayan tıkır tıkır bir sessizlikle baş başa bırakır.

Kapıyı her açıp kapattığında o siyah kauçuk körüğün içinde bükülen kablo demetlerini hiç düşündün mü? Sürücü kapısı körüğünün içindeki kabloların zamanla sertleşip kırılması, Volkswagen sahiplerinin en klasik ama en sinir bozucu kabuslarından biridir. Camların kendi kendine aşağı inmesi, dikiz aynalarının katlanmayı reddetmesi ya da hoparlörden gelen o garip cızırtı... Hepsi o kırık kablo uçlarının birbirine temas etmesinden veya temassızlık yapmasından kaynaklanır. Çözüm sanıldığı gibi pahalı elektronik beyin değişimleri değildir çoğu zaman; dürüst bir ustanın elinde lehim tabancasıyla yapılacak titiz bir kablo tamiratı her şeyi eski haline getirir. Ancak ustayı bulmak mesele işte, çoğu servis doğrudan bütün tesisatı değiştirelim der geçer. Sen sen ol, ufacık bir elektrik aksaklığında hemen en pahalı parçayı değiştirmeye kalkanlara şüpheyle bak, sorunun kaynağı genellikle gözünün önündeki basit bir kablo kopuğudur.

Geri