Toyota CVT Şanzıman Titreme Sorunu

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta

Kalkışlarda ya da düşük hızlarda direksiyonda hissettiğin o hafif ama sinir bozucu sarsıntı var ya, işte o genelde konunun başrolüdür.

Şanzıman dediğimiz karmaşık mekanizma bazen balayını erken bitirir ve huysuzluk yapmaya başlar, özellikle dur-kalk trafikte can sıkıcı bir hal alabiliyor bu durum.

Çoğu sürücü bunu önemsemez önce, yolun bozuk olduğunu ya da lastiklerin balansını düşünür durur.

Aslında CVT yani sürekli değişken oranlı şanzımanlar yapısı gereği pürüzsüz akması gerekirken neden bu kadar sarsıntı yapar ki?

Kayış ile kasnak arasındaki o hassas uyum zamanla bozulabiliyor, belki de şanzıman yağı artık görevini yapamayacak kadar yaşlandı.

Yağ değişim periyotlarını ihmal etmek bu kutunun en büyük düşmanıdır, bunu usta ellerden değil ne yazık ki acı tecrübelerden öğreniyoruz.

Acaba diyorum, fabrika çıkışlı yazılımlar bizim yoğun şehir trafiğimize gerçekten uyum sağlayabiliyor mu yoksa sadece laboratuvar testlerini mi seviyor?

Bazen sadece ufak bir adaptasyon güncellemesi her şeyi tıkır tıkır çalışır hale getirebiliyor, bazen de mekanik bir aşınma kapıda bekliyor demektir.

Servise gittiğinde sana "normaldir abi bunlar" derlerse sakın inanma, çünkü hiçbir araba kendi kendine titremeyi sevmez.

Kavrama anındaki o kararsızlık hissi, aracın beyin yazılımının balatalarla ya da kasnaklarla anlaşamamasından kaynaklanıyor olabilir...

Şanzıman yağını değiştirmek büyü yapmak değildir ama inanın bana arabanın karakterini tamamen değiştirebilecek kadar büyük bir adımdır.

Özetle, o titremeyi hiçe sayıp müziğin sesini açmak yerine kulağınızı vites kutusundan gelen fısıltılara verin derim ben.

Geri