Soğuk Havada Manuel Şanzıman Sorunları

Soğuk Havada Manuel Şanzıman Sorunları

Hamza Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hamza Usta
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte otoparka doğru yürürken ayağının altındaki buz tutmuş toprak çıtırdıyor ve sen daha arabanın kapısını açmadan içerideki o ağır, nemsiz soğuğu şimdiden kemiklerinde hissediyorsun; kontak anahtarını çevirdiğin an marş motoru homurdanarak uyanmaya çalışırken vites koluna uzandığında karşılaştığın o taştan duvar gibi sert direnç aslında içerideki mekanizmanın senden tamamen farklı bir telden çaldığını acı bir şekilde yüzüne vuruyor.

Şanzıman kutusunun içinde, dişlilerin arasında sessizce akıp gitmesi gereken o kalın yağ, gece boyunca maruz kaldığı şiddetli ayaz yüzünden akışkanlığını neredeyse tamamen yitirmiş durumda ve sen vites kolunu bire takmak için zorladığında aslında orada metalin metale karşı verdiği o sessiz, acımasız sürtünme savaşını elinin altındaki o buz gibi topuzdan doğrudan hissediyorsun... Acaba biraz daha zorlasan o tel kopacak mı, yoksa içerideki dişli sıyıracak mı diye düşünmeden edemiyorsun.

Motoru çalıştırıp olduğu yerde dakikalarca beklemek bazen insanı deli ediyor biliyorum ama o zavallı yağın biraz olsun çözülüp viskozitesini kazanması için başka çaren de yok aslında; çünkü sen o aceleci tavrınla yağı ısıtmadan yola koyulmaya kalktığında, senkronizatörler dişlileri eşitlemek için adeta çırpınıyor ve her vites geçişinde gelen o dişlerin birbirine çarpma sesi insanın adeta içini tırmalıyor.

Kış sabahlarının bu trajikomik ritüeli sadece senin sabrını sınamakla kalmıyor, aynı zamanda yıllara meydan okuyan o mekanik aksamın ne kadar narin olduğunu da hatırlatıyor; sanki araba sana "ben de üşüyorum, biraz insaf" der gibi direniyor ve sen o buz kesmiş direksiyonun başında, vites kolunu pamuklara sarar gibi yumuşak hareketlerle üçüncü vitese geçirmeye çalışırken aslında ne kadar aciz olduğunu fark ediyorsun.

Geri