Seat Amortisör Arızaları

Seat Amortisör Arızaları

Hakan Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Hakan Usta
Yıllardır yollarda dolaşan binlerce otomobil gördüm, inanın bana insanın arabasıyla kurduğu bağ bazen can dostuyla kurduğundan farksızdır.

Seat ailesinin o dinamik hatları, asfaltı kavrayan tok duruşu hepimizin malumu ama işin bir de görünmeyen, yolda akıp giderken çektiğimiz sıkıntıları sırtlayan kahramanlar var.

Amortisörlerden bahsediyorum elbette; o milimetrik yağ kaçakları başınızı bir gün öyle bir ağrıtacak ki servisin yolunu tutmaktan başka çareniz kalmayacak.

Geçenlerde eski bir dostun Leon'uyla kasislerden geçerken çıkardığı o metalik gıcırtıyı duyunca içim sızladı, yılların gazetecilik refleksleriyle hemen eğilip çamurluğa bir baktım tabi.

Sağ ön amortisör bildiğiniz ağlıyor, etrafa simsiyah yağ salmış; oysa sahibi daha geçen hafta "Usta ufak bir ses var ama önemsemedim" diyerek geçiştirmişti.

Aslında otomobilin size söylediği şey çok basit: "Yoruldum, artık darbeleri ememiyorum." der gibi sarsılıyor direksiyon ama kimse bu ince mesajı almak istemiyor.

Süspansiyon sistemi dediğiniz şey sadece konfor mu sanıyorsunuz?

Virajda arabanın arkasının hafiften kayması, fren yaparken burnunun o keskin dalışı var ya, hepsi işte o yorgun yayın ve patlamış pistonun eseri.

Torpido gözündeki eşyaların zangır zangır oynaması işin eğlenceli tarafı belki ama o lastiklerin asfalta her an tutunma kaybı yaşama ihtimali hiç de şakaya gelmez.

Değiştireceksiniz efendim, paraya kıyıp o orijinal parçayı takacaksınız; yan sanayi ucuz ürünler üç ay sonra yine aynı takırtıyla sizi sanayi mahallesine geri getirir çünkü.

Hele bir de İspanyol mühendisliğinin o sert ve kararlı yürüyen aksamına yabancı parça takmak, benden söylemesi, arabaya ihanet etmekten başka bir şey değildir.

Direksiyon başına geçtiğinizde yolun her çukurunu kalbinizde hissediyorsanız, koltuğunuzun altındaki o huzur sessizce uçup gidiyor demektir.

Erken teşhis hayat kurtarır derler ya, bu kural otomobiller için de birebir geçerli işte; sesleri bastırmaya çalışmak yerine kaynağını bulup kurutmak lazım.

Geri