P1084 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P1084 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Yusuf Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Yusuf Usta
Makine mühendisliğinin tozlu masalarında uzun yıllar harcamış, ardından kalemi eline alıp otomobillerin o gizli dünyasını yazmaya başlamış biri olarak söylüyorum; bazen o küçük lamba yanar ve bütün yolculuk zehir olur...

P1084 koduyla ilk kez geçen sonbahar, gri bir Ankara sabahında kendi emektar aracımın gösterge panelinde karşılaştım ve içimden hafif bir "Eyvah yine ne çıktı" geçirdim doğrusu.

Aslına bakarsanız bu kod, motorun nefes borusu olan değişken supap zamanlaması sisteminin elektronik beynimize fısıldadığı sessiz ama inatçı bir imdat çığlığından başka bir şey değil.

Sistemin kalbinde yer alan o yağ basınç regülatörü ya da sensör devresi, beklenen o akışkan ritmi yakalayamadığında, motor sanki boğazına bir şey kaçmış gibi hafifçe tekleme yapar...

Peki ne yapmak lazım şimdi, hemen servise koşup binlerce lira bayılmak mı gerekiyor, yoksa kaputu açıp kendi ellerimizle basit bir kontrol yapmak mı daha mantıklı?

Önce sakinleşip motor yağ seviyesini ve kalitesini kontrol etmekle başlamalı işe; çünkü inanın bana, bu arızaların yarısından fazlası sadece zamanında değişmeyen o kara yağdan kaynaklanır.

Kablonun birinde ufak bir oksitlenme, soketin gevşemesi ya da minik bir temassızlık bile o sinir bozucu arıza lambasının yanması için fazlasıyla yeterli bir sebeptir, kafanızı karıştırmasın.

Eğer elinizde basit bir OBD2 okuyucu varsa hatayı silip bir tur atın, bakalım aynı lamba hemen geri gelecek mi yoksa sadece geçici bir anlık voltaj dalgalanması mıymış...

Unutmayın ki otomobiller de tıpkı bizler gibi bazen yorulur, bazen yanlış sinyal verir; onlara biraz şefkatle ve sabırla yaklaşmak, inanın en pahalı ustadan bile daha hızlı çözer işi.

Geri