P1029 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

P1029 Arıza Kodu Anlamı ve Çözümü

Kemal Usta

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
Kemal Usta
P1029 arıza kodu panonuzda belirdiğinde motor yönetim sisteminin eksantrik mili, yani kam mili pozisyon sensöründen gelen sinyali doğru yorumlayamadığını anlarız. Genellikle yakıt püskürtme zamanlaması ve ateşleme diziliminin milisaniyelik dengesini korumakla görevli olan bu parçanın hatası... Motor amansızca titremeye başlayabilir, hatta bazen çalışmakta bile nazlanır.

Sürücü koltuğunda otururken aracın çekişten düştüğünü veya gaz pedalına bastığınızda o eski tepkiyi alamadığınızı hissediyorsanız, suçlu büyük ihtimalle buradaki iletim aksaklığıdır. Beyin, valf zamanlamasının neresinde olduğunu kestiremediği an kendisini korumaya alır. Güvenli mod veya sınırlı performans durumu deriz biz buna.

Gözünüz hemen en pahalı yedek parçaya gitmesin derim. Çoğu zaman sorun sensörün kendisinde değil, ona bağlanan kablo demetinde veya oksitlenmiş küçücük bir soket bağlantısındadır. Zamanla motor bölmesindeki yüksek ısı, yağ sızıntıları ve sürekli titreşim o hassas iletkenleri yıpratır... Şöyle elinizle kabloları takip edip gevşeklik var mı diye bakmak, sizi beklenmedik harcamalardan kurtarabilir.

Bazen de sensör yüzeyinde biriken çapak, kurum ya da motorda biriken eski yağ tortuları bu okumayı engeller. Parçayı söküp temiz bir bezle silmek, temassızlık yapan soket yuvasına sprey sıkmak ilk adım olmalı. Basit çözümleri atlayıp direkt parçayı değiştirmek, deneyimli bir ustanın asla yapmayacağı bir hatadır. Yaklaşım her zaman en ucuz ihtimalden başlamalı.

Temizlik ve kablo kontrolü sonuç vermediyse, multimetre yardımıyla sensörün direnç değerlerini ölçmek gerekir. Doğru voltajın gelmediği veya direncin fabrikasyon toleranslarının dışına çıktığı durumlarda ise parçanın ömrünü tamamladığını kabul ederiz. Doğru tespit yapılmadan alınan her yeni parça... Bazen sadece boşa harcanmış zaman anlamına gelir.

Eksantrik mili sensörü yenisiyle değiştirildiğinde makineye bağlanıp arıza kaydının hafızadan silinmesi şarttır. Kodu silmediğiniz sürece kontrol ünitesi eski hatayı hafızasında tutabilir, aracın o sarsıntılı çalışması bir süre daha devam edebilir. Küçük bir elektronik sıfırlama, motorun yeniden yumuşak ve ideal ritminde çalışmasını sağlayacaktır.

Geri